Rádiová reklama roste, zájem je i o podzimní kampaně

středa, 9. srpna 2023, 11:30 Aktuality, Rádio MediaGuru

Poptávka po rádiové reklamě letos stoupá, rádia ohlásila za druhý letošní kvartál rekordní objem čistých reklamních investic.

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Objem čistých reklamních investic v rádiích představoval ve druhém čtvrtletí letošního roku 565,5 mil. Kč, což bylo meziročně o deset procent víc. V tomto období roku jde zatím o rekordní výsledek pro rádia. Podle realizátorů je navýšení dáno částečně zdražením rádiové reklamy, ale také výraznou naplněností reklamního rádiového prostoru a poptávkou po rádiové reklamě.

Rostoucími sektory ve druhém kvartále byly maloobchod potravin, elektro, stavebniny, cestování. Naopak klesaly segmenty prodejce textilu, nabídka práce, autobazary a optika a zdravotní pomůcky.

Pro třetí kvartál odhadují tuzemská rádia další růst a hlásí vysoký stupeň rezervovaných kampaní na podzim.

Objem kvartálních investic Q2 (mil. Kč)

Zdroj: SKMO, hodnoty se zobrazí najetím na sloupec

Čisté investice jsou založeny na expertním odhadu členů Rozhlasové sekce SKMO, jde tedy o údaje z Českého rozhlasu, Radiohousu a Media Clubu. Vyjadřují objem v ceníkových cenách minus slevy a minus bartery. Nejsou odečteny bonusy agentur, zastupitelství či obchodníků a jsou založeny na fakturovaných objemech, nikoli odvysílaných.

-mav-