Šéf TV Puls: Přechod na DVB-T2 v Polsku proběhl skandálně

pondělí, 28. srpna 2023, 06:50 TV, Aktuality MediaGuru

Za problematický označil druhou televizní digitalizaci v Polsku prezident tamní celoplošné televize Puls Dariusz Dabski. Tzv. refarming byl pro kanály mediální skupiny velmi problematický a zvýhodnil zejména veřejnoprávní televizi.

Přechod na DVB-T2 posílil Polskou televizi, stěžují si komerční vysílatelé. Část jejích programů zůstala v původním standardu DVB-T.

Přechod na DVB-T2 posílil Polskou televizi, stěžují si komerční vysílatelé. Část jejích programů zůstala v původním standardu DVB-T.

Zatímco polské komerční kanály vysílající pozemně byly nuceny přejít na standard DVB-T2, veřejnoprávní televize tak doposud neučinila. To znevýhodnilo privátní stanice, protože část diváků nemusela díky tomu přechod na novou technologii řešit. Jak upozornil portál Wirtualnemedia, na tuto situaci si postěžoval Darius Dabski, prezident televize Puls, na konferenci Polské komory elektronických komunikací. Silnou pozici, kterou komerční stanice měly v DVB-T, prý ztratily.

Podle Dabského dokonce část diváků přestala sledovat televizi úplně. „Vysílatelé trpí fatálními následky, došlo k destabilizaci podnikání,“ navázala na jeho slova Dorota Żurkowska, členka představenstva TVN Warner Bros. Discovery. Polsko tak prý díky tomu přestává být zajímavé i pro potenciální investory. Veřejnoprávní televize má se svým celoplošným multiplexem 3 přejít na nový standard do konce letošního roku, její druhá síť, multiplex 6 už funguje v DVB-T2 od počátku.

-lukpol-