Seriál Oktopus zahájí na ČT1 od pondělí 28. srpna

čtvrtek, 17. srpna 2023, 15:30 Aktuality, TV MediaGuru

Nový kriminální seriál České televize Oktopus se vrací v čase k odloženým případům.

Oktopus, zdroj: Česká televize

Oktopus, zdroj: Česká televize

Od pondělí 28. srpna zahájí Česká televize vysílání svého nového kriminálního seriálu o odložených případech Oktopus. Vysílat je bude vždy v pondělí od 20:15. Celkem nabídne třináct uzavřených epizod, propojovací linku pak tvoří 30 let starý tajemný případ postavy hlavního detektiva.

Případy nevycházejí ze skutečných událostí, ty slouží pouze jako inspirace k dalšímu rozpracování. „U Oktopusu jsou unikátní dvě věci. Jednak je to vyšetřování odložených případů, to u nás ještě nikdo nedělal, a potom je to samotná postava detektiva Dítěte, kterého hraje Mirek Krobot. Nechtěli jsme znovu tvořit Kuneše, vymysleli jsme skoro jeho protipól. Dítě nejezdí autem, ale vlakem. Bydlí u železnice, nestřílí, nemá rád zbraně, za nikým se nehoní. Používá spíš hlavu. Je to také beznadějný karbaník. Jeho protikladem je postava Mariky Šoposké, která je mladá, hezká, chytrá a prostě to s dinosaurem Dítětem nemá lehké," popisuje kreativní producent Josef Viewegh

Hlavní role ztvárnili Miroslav Krobot, Marika Šoposká, Kryštof Hádek, Zuzana Stivínová a Jaromír Hanzlík

Viewegh společně s režisérem a scénáristou seriálu Janem Pachlem už pro ČT připravil seriály Cirkus Bukowsky, Rapl nebo Volha.

„Tentokrát jsme hledali formát, kterým bychom se zásadněji odlišili v současné záplavě detektivek. Perspektiva vyšetřování v Oktopusu je zcela obrácená, čas plyne výrazně pomaleji než v okolním světě, nehraje se o minuty, ale o roky. Práce našich detektivů tak vzdáleně připomíná archeologii, kdy se pod zašlými nánosy prachu odkrývají nevyřešené zločiny," uvedl Pachl. Dodal, že děj provází často také humor a nadsázka. 

Děj seriálu Oktopus

Oktopus je zkratka „oddělení kontroly termínově ohrožených případů útvaru S“. Vymyslel si ho stárnoucí kapitán Dítě hlavně proto, aby se mohl věnovat třicet let starému případu Jordán. U podplukovníka Schwarze, svého nadřízeného, nalézá pochopení, ale když mu přidělí k ruce mladou ambiciózní kapitánku Fáberovou, je brzy jasné, že jen u jednoho případu nezůstane. Kauzy, které Oktopus řeší, se odehrály v minulosti a na detektivech je, aby nacházeli nové okolnosti a indicie, které jim pomohou staré případy konečně vyřešit. Jejich pátrání zavede diváky do zajímavých prostředí málo známé Prahy, mezi uzavřené sociální skupiny, ale také do hráčských doupat a na závodiště v Chuchli, kde karbaník a sázkař Dítě tráví volný čas.

Co ste hasiči zahájí 1. září, Táta v nesnázích později

úterý 15. srpna 2023

-mav-