Služby Newton Media jsou po útoku nedostupné, pracuje se na obnově

pondělí, 28. srpna 2023, 15:10 Aktuality, Internet & Mobil ČTK

Hackeři podle informací Newtonu cílili na technologickou i komunikační infrastrukturu. Vyřadili z provozu aplikace NewtonOne a Anopress a paralyzované byly i e-mailové servery.

Zdroj: Newton Media

Zdroj: Newton Media

Služby společnosti Newton Media, která se zabývá monitoringem médií, jsou od pátku mimo provoz kvůli hackerskému útoku. Hlavní aplikace NewtonOne by měla být obnovena do středy. Společnost Newton Media to uvedla na svém webu.

Hackeři podle informací Newtonu cílili na technologickou i komunikační infrastrukturu. Vyřadili z provozu aplikace NewtonOne a Anopress a paralyzované byly i e-mailové servery. "Naše společnost se v pátečních ranních hodinách stala obětí rozsáhlého kybernetického útoku mezinárodní skupiny hackerů. Ten byl cílen na celou naši globální IT infrastrukturu a my aktuálně čelíme jeho následkům," uvedla výkonná ředitelka Věra Lhotská.

Díky včasnému zásahu a nasazení expertů z Newtonu i pomoci předních českých odborníků na kybernetickou bezpečnost podle Lhotské neunikla ani nebyla poškozena klientská data a veškerá data jsou maximálně zabezpečená.

„Ze všech sil nyní pracujeme na obnovení funkčnosti aplikace NewtonOne, k němuž podle stávajících odhadů dojde nejpozději tuto středu. Intenzivně komunikujeme se všemi dodavateli dat tak, abychom byli schopni poskytovat služby ve vysokém standardu, na který jste zvyklí," dodala Lhotská.

Podle ředitelky technologické firmy Creative Dock Gabriely Teissing se v poslední době v Česku mnohem častěji setkáváme se sofistikovanými hackerskými útoky přesně cílenými na určité klíčové firmy v daných odvětvích. „​Jejich cílem je jednoznačně tyto firmy poškodit nebo vyřadit z provozu. To byl loňský případ útoku na ŘSD nebo letošní útok na Český rozhlas. Nejinak je tomu i v případě společnosti Newton Media, která je jedním z dodavatelů mediálních informací. Proti těmto útokům se lze bránit jen částečně, nicméně jako enormně důležité se jeví nutnost zabezpečení databází a zálohování dat," dodala.

Newton Media se dlouhodobě zabývá monitoringem a analýzou tuzemských médií. Archiv společnosti obsahuje mediální výstupy od roku 1992.

-čtk-