Vláda upravuje návrh, do 12% sazby DPH zařadí i noviny

pátek, 25. srpna 2023, 07:10 Aktuality, Tisk MediaGuru

Strany vládní koalice se domluvily na přeřazení novin do snížené sazby DPH ve výši 12 %. Dosud pro noviny navrhovaly základní sazbu, zatímco pro časopisy sníženou.

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Z informací o jednání představitelů vládní koalice k vládnímu návrhu zákona o konsolidaci veřejných financí vyplývá, že vláda bude prosazovat zařazení prodeje novin do snížené sazby DPH 12 %, jak je tomu ve stávající verzi návrhu pro časopisy. Dosud vláda navrhovala pro noviny základní 21% sazbu. Sjednocení DPH pro noviny a časopisy přivítala Unie vydavatelů.

„Unie vydavatelů je ráda, že Česká republika nebude výchylkou v rámci Evropy, která jde cestou podporovat, ne omezovat vydavatele. Protože pluralita, dostupnost vydavatelského obsahu, tvoří základ demokracie a hráz proti šíření dezinformací,“ uvedla u příležitosti sjednocení sazeb DPH pro noviny a časopisy předsedkyně správní rady Unie vydavatelů Libuše Šmuclerová.

Poslanecká sněmovna zahájí na svém zářijovém zasedání druhé čtení vládního návrhu zákona. Noviny a časopisy jsou v současnosti zařazeny do snížené 10% sazby DPH. 

-mav.