Amazon Prime Video také zavede verzi s reklamou

pondělí, 25. září 2023, 08:00 TV MediaGuru

Amazon Prime Video se přidává k velkým streamovacím společnostem a od nového roku zařadí do své nabídky reklamní vrstvu.

Ilustrační foto, zdroj: Freepik

Ilustrační foto, zdroj: Freepik

Amazon Prime Video je další z velkých streamovacích společností, která v příštím roce uvede verzi předplatného s reklamou. Slibuje si od tohoto kroku rychlejší růst výnosů, který pomůže kompenzovat pomalejší nárůst předplatitelské základny.

Společnost Amazon informovala, že reklamní vrstvu zavede nejprve v USA, Velké Británii, Německu a Kanadě na začátku roku 2024, poté ve Francii, Itálii, Španělsku, Mexiku a Austrálii, a to ke konci příštího roku.

„Naším cílem je mít podstatně méně reklam než lineární televize a další poskytovatelé streamování TV,“ sdělila firma.

Pokud budou chtít uživatelé dál sledovat nabídku bez reklam, připlatí si. Například v USA to bude dalších 2,99 USD měsíčně ke stávající ceně 14,99 USD. Za 14,99 USD měsíčně bude k dispozici verze s reklamou. Ceny pro ostatní země sdělí Amazon později. Ceny pro rok 2024 se nemají měnit stávajícím předplatitelům.

Amazon už zobrazuje reklamy v obsahu přímých přenosů, např. ve čtvrtečních přenosech fotbalové NFL. Tato praxe má podle firmy pokračovat, i když si předplatitel zaplatí za nabídku bez reklam.

Obdobným směrem se už vydaly i konkurující Netflix a Disney+, které také začaly uvádět a podporovat levnější verzi předplatného s reklamou. Zatím jsou ale přírůstky v této verzi pomalejší. Netflix kvůli tomu zrušil novým předplatitelům v USA a v Kanadě možnost předplácet si nejlevnější předplatné bez reklam (Netflix Basic).

Podle odhadů Insider Intelligence je Amazon Prime Video třetí největší platformou pro streamování videa v USA po YouTube a Netflixu.

-mav-