Country rádio zahájilo AM vysílání z Liblic

pátek, 29. září 2023, 07:30 Aktuality, Rádio MediaGuru

České Radiokomunikace obnovily ve středu 27. září středovlnné vysílání ze středočeského střediskaa Liblice. Zákazníkem je tentokrát komerční Country rádio, pro které již operátor provozuje jihočeskou Husovu kolonii.

Country rádio se vysílání na nejstarších kmitočtových rozsazích nevzdává.

Country rádio se vysílání na nejstarších kmitočtových rozsazích nevzdává.

Oficiálně od neděle 1. října, v provozu ovšem již od středy 27. září, zahájily České Radiokomunikace šíření středovlnného signálu ze středočeských Liblic. Operátor tak získal po necelých dvou letech nejen zákazníka pro opětovné využití nejstrajší rozhlasové distribuce v AM rozsahu, ale zajistil si pro tuto kótu techniky další provoz. Část veřejnosti kritizovala, že se České Radiokomunikace tohoto vysílání vzdávají v případě možného budoucího válečného konfliktu.

České Radiokomunikace v tiskové zprávě z pátku 22. září připomněly, že původní vysílání Českého rozhlasu z kóty Liblice na středních vlnách skončilo na konci roku 2021. Veřejnoprávní rozhlas se rozhodl ukončit další financování nejnákladnějšího způsobu distribuce a ušetřené finance nasměroval do ostrého provozu digitálního multiplexu ČRo DAB+ a jeho dalšího rozvoje. Další vysílače pro tuto technologii plánuje spustit ještě do konce letošního roku.

-lukpol-