O říjnovou aukci kmitočtů pro digitální rádia má zájem devět firem

úterý, 12. září 2023, 07:00 Aktuality, Rádio ČTK

Do tendru ČTÚ na licence pro sítě DAB+ se přihlásilo devět firem, mezi nimi i provozovatelé multiplexů pro DVB-T2.

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Do výběrového řízení Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) na licence pro rozhlasové digitální sítě DAB+ se přihlásilo devět společností. Všechny splnily kvalifikační podmínky a mohou se zúčastnit říjnové aukce frekvencí v kmitočtovém pásmu 174 až 230 MHz, informoval dnes na svém webu ČTÚ. Výběrové řízení úřad vyhlásil na počátku srpna a zájemci se do něj mohli hlásit do konce měsíce.

Podle úřadu všichni přihlášení vyhověli podmínkám účasti v soutěži a na základě doporučení výběrové komise se mohou účastnit aukce. Ta je plánována v říjnu a uskuteční se ve čtyřech aukčních fázích, ve kterých budou postupně rozděleny aukční bloky mezi účastníky aukce, uvedl úřad. Doplnil, že o udělení práva ohledně DAB+ usilují firmy Broadcast Services (spojená se společností Digital Broadcast, provozovatele multiplexu 24), Czech Digital Group (České Radiokomunikace), Fiera touch (vlastník Pavel Hájek), GG Omikron, Infinity Telecom, JOE Media (většinový vlastník Miroslav Pýcha), Play.CZ, RTI cz a Teleko digital.

Na rozdělovaných kmitočtech může vzniknout 27 regionálních a dvě celoplošné sítě. Vyvolávací ceny jsou u přídělů pro celoplošné sítě 1,05 milionu korun, u regionálních se pohybují od desítek tisíc do 420 tisíc korun podle počtu obyvatel pokrývaného regionu.

„Kmitočtové pásmo pro FM vysílání je téměř plné, tato nová platforma umožní novým programovým hráčům vstoupit na trh. Kmitočtové pásmo pro DAB se podařilo po několikaleté intenzivní práci zkoordinovat v průběhu roku 2022, a je tak možné jej využít. Vedle již úspěšně běžícího digitálního vysílání Českého rozhlasu tak umožníme i rozvoj komerčních sítí DAB," uvedl před časem předseda ČTÚ Marek Ebert.

Ve výběrovém řízení byla stanovena rozvojová kritéria, která by měla zajistit nejen úspěšný rozvoj DAB vysílání, ale i efektivní využití přidělených rádiových kmitočtů. Celoplošné sítě mají do 18 měsíců pokrýt 50 procent obyvatel a dálnic a za dalších 12 měsíců 80 procent obyvatel a dálnic. Regionální vysílání má pokrýt 40 procent obyvatel příslušného regionu do 24 měsíců a za dalších 24 měsíců následně 70 procent obyvatel regionu.

V současnosti v Česku provozuje digitální rozhlasovou síť veřejnoprávní Český rozhlas, která pokrývá 95 procent obyvatel.

-čtk-