Sládci Prazdroje vytvořili pivo i kampaň s pomocí AI

středa, 20. září 2023, 06:40 Aktuality, Reklama, Marketing MediaGuru

Za pomoci umělé inteligence vytvořili sládci Plzeňského Prazdroje recepturu i kampaň pro letošní Volbu sládků.

Umělá inteligence se podílela nejen na receptuře zářijového speciálu programu Volba sládků, ale i na tvorbě textů či grafických materiálů pro kampaň, zdroj: Plzeňský Prazdroj.

Umělá inteligence se podílela nejen na receptuře zářijového speciálu programu Volba sládků, ale i na tvorbě textů či grafických materiálů pro kampaň, zdroj: Plzeňský Prazdroj.

K zářijovému speciálu programu Volba sládků si sládci Plzeňského Prazdroje přizvali pomocníka v podobě umělé inteligence. Ta jim pomohla nejen s recepturou, ale i s přípravou kampaně. Zářijové pivo kombinuje dva odlišné pivní styly – tradiční český ležák a moderní New England IPA. V září se bude čepovat ve vybraných hospodách pod názvem Cybeer. 

Umělá inteligence, konkrétně ChatGPT, navrhla recepturu, kterou následně sládci vyladili s ohledem na technologická zařízení a použité suroviny. Výsledkem speciálního varního postupu je pivo s dobrou pitelností a tělem typickým pro české ležáky a výrazným zákalem a džusovitostí s grapefruitovými tóny charakteristickými pro styl NEIPA.

„Uvařili jsme pět zkušebních várek, než se podařilo pivo, se kterým jsme byli spokojeni. V každé nové várce jsme zpřesňovali zadání pro AI a upravovali recepturu. Řešili jsme kvašení, optimalizaci typického zákalu, typ kvasinek i použité chmely. Umělá inteligence sice může navrhnout atraktivní recepturu, ale pak následují složité fáze samotného vaření piva. Je potřeba kontrolovat suroviny, sledovat proces kvašení a mnoho dalšího. Výroba piva je zkrátka komplikovaný živý proces, na který musí stále dohlížet člověk. Sládci se o práci určitě bát nemusí,“říká vrchní sládek programu Volba sládků Tomáš Pokorný.

Speciál Cybeer je spodně kvašené pivo, stylu New England Lager, a obsahuje 5 % alkoholu. „Pro měsíc září jsme chtěli představit pivní styl, jaký český pivař ještě neochutnal. Dohledali jsme pouze jediný pivovar v Austrálii, který typ New England Lager již uvařil. Jedinečná je i spolupráce s AI při vaření piva, v Česku se o to podle našich informací zatím nikdo nepokusil. Umělá inteligence navíc pomohla vytvořit také grafiku marketingových materiálů, vizuály na sociální sítě a některé texty,“ dodává Tomáš Drahoňovský, manažer rozvoje Plzeňského Prazdroje a vedoucí programu Volba sládků.

-stk-