Spuštění kanálu A 11 Sport se posunulo na leden 2024

středa, 6. září 2023, 17:35 Aktuality, TV ČTK

Start sportovního kanálu A 11 Sport se posouvá na leden roku 2024. Důvodem má být zájem skupiny Prima o vstup na trh sportovních TV stanic.

Spuštění sportovního televizního kanálu A 11 Sport plánované na podzim posunuly mediální skupina A 11 a společnost Perinvest na leden 2024. Důvodem zpoždění je mimo jiné avizovaný zájem televize Prima o zřízení vlastního sportovního kanálu. ČTK to při dnešním dnu otevřených dveří sdělil ředitel mediální skupiny A 11 Aleš Zavoral. Nástupem Primy by přibyl další hráč na trhu. Celoplošná televize A 11 by podle Zavorala měla zájem o vysílání prvoligového fotbalu, větší šance však vidí v získání vysílacích práv na druholigovou fotbalovou soutěž.

„Sportovní kanál je v tuto chvíli v běhu, jednáme o vysílacích právech s různými svazy a zahraničními společnostmi, abychom ho mohli v plnoformátovém rozsahu spustit od ledna," uvedl Zavoral.

Mediální skupina A11, která vydává lokální týdeníky Náš Region a odborné a lifestylové časopisy, před časem oznámila v tiskové zprávě, že se bude ucházet o vysílací práva na první fotbalovou ligu. „Uvidíme, jak uspěje naše nabídka podaná včetně finančních záruk. Možná je pro nás reálnější druhá liga, kde jsou trochu mírnější podmínky a kde víme, že umíme všechny věci, které po nás chce Ligová fotbalová asociace (LFA)," sdělil dnes Zavoral.

Podle dřívějších informací deníku Sport se tendru zúčastní i O2 TV, která ligu aktuálně vysílá, možná ve spojení s Nova Sport. Obě televize mají stejného vlastníka, investiční skupinu PPF. Do tendru by se měla zapojit i Česká televize. Zájem projevila rovněž francouzská televize Canal Plus, která v Česku vysílá anglickou Premier League.

Audiovizuální práva na první ligu od února 2014 drží společnost Pragosport, s níž LFA dvakrát prodloužila smlouvu. Aktuální kontrakt vyprší na konci příštího ročníku, tedy 30. června 2024. Podle médií Pragosport platí za práva ročně zhruba 150 milionů korun. Společnost jako prostředník dále přeprodává práva O2 TV. Očekává se, že cena za práva se výrazně zvýší.

Televizní kanál A 11 Sport bude šířený prostřednictvím pozemních vysílačů v celoplošné DVB-T2 síti multiplexu 23. O licenci požádala Radu pro rozhlasové a televizní vysílání společnost Perinvest. Vysílat bude A 11 Sport podle provozovatelů nejen živé přenosy z významných sportovních událostí a soutěží, ale také rozhovory se sportovními hvězdami, reportáže, zprávy a analýzy sportovních výsledků. Nabídnout plánuje také sportovní magazíny či dokumenty zaměřené na sport. „Společnost Perinvest v současné době intenzivně jedná o všech právech," podotkl Zavoral.

Vydavatelství regionálních novin A11 spustilo stejnojmenný vlastní celoplošný televizní kanál letos 27. dubna. Televize A 11, jejíž program je zaměřený na zábavu a regionální zpravodajství, sídlí v nových prostorách Košířské brány v Praze 5. Všechny prostory byly budovány pro společný chod vydavatelské a televizní části skupiny, spolu se zpravodajským sálem tak zahrnují i televizní studia.

-čtk-