YouTube přes chytré TV streamuje v Česku 3,7 mil. uživatelů

pátek, 22. září 2023, 07:10 TV, Internet & Mobil MediaGuru

Počet lidí sledujících obsah YouTube na chytrých televizorech se zvyšuje, ukazují data z výzkumu AdMeter.

Vývoj sledovanosti YouTube na chytrých TV v Česku, zdroj: prezentace P. Mižíka na Visibility Digital

Vývoj sledovanosti YouTube na chytrých TV v Česku, zdroj: prezentace P. Mižíka na Visibility Digital

Obsah video platformy YouTube streamuje přes chytré televizory 3,7 milionů uživatelů měsíčně. Měsíční dosah YouTube v Česku je pak 7,4 milionů v cílové skupině 15-79 let. Data s odkazem na měření AdMeter od agentury Median zveřejnil na čtvrteční konferenci Innovation Lab od Visibility Digital Peter Mižík z Googlu. Dodal, že asi třetina všech impresí YouTube se tak zobrazuje na chytré televizi. Největší podíl impresí je generován na mobilních telefonech. 

„Smart TV potvrzuje vliv na brandové kampaně, znalost značky se na velkých obrazovkách zvyšuje o 27 %. Oproti mobilním telefonům se pak znalost značky zvyšuje dvojnásobně,“ dodal dále Mižík.

Návštěvníkům konference zároveň popsal dva protichůdné trendy: na jedné straně rostoucí konzumace obsahu na připojených TV (connected TV – CTV) a zároveň nárůst sledovanosti krátkých videí (shorts). Shorts má vyhledávat alespoň jednou měsíčně 60 % přihlášených uživatelů na YouTube.

YouTube má podle jeho slov významné dosahy v mladší skupině uživatelů do 44 let. Například kampaň pro srovnávač Srovnejto ukázala, že v cílové skupině mužů 25 až 55 let přinesla o tři procentní body vyšší zásah než TV kampaň (počítáno pro frekvenci 1+).

Vyšší inkrementální zásah k televizním kampaním tak přináší zejména v mladších cílových skupinách. Zmiňovaná kampaň vykázala společný zásah v TV a na YouTube 58 %, v TV přinesla inkrementální zásah 16 % a na YouTube 19 %.

-mav-