Albert testuje vratný systém na plechovky a PET lahve

sobota, 28. října 2023, 08:05 Aktuality, Retail, Udržitelnost MediaGuru

Albert je dalším obchodním řetězcem, který začal testovat nový systém vracení PET lahví a plechovek.

Stroj od norské společnosti Tomra na vracení PET lahví a plechovek testuje Albert ve své plzeňské prodejně v Rokycanské ulici, zdroj: Albert.

Stroj od norské společnosti Tomra na vracení PET lahví a plechovek testuje Albert ve své plzeňské prodejně v Rokycanské ulici, zdroj: Albert.

Po Lidlu a Kauflandu se do testování nového systému vracení PET lahví a plechovek pouští i obchodní řetězec Albert. Pilotní projekt probíhá v plzeňské prodejně v Rokycanské ulici, v pražských Nových Butovicích a Hradci Králové. Jeho cílem je pomoci vybrat nejen nový stroj, ale také se připravit na plánované zavedení zálohovaného systému. Investice na vybavení prodejen příslušnými stroji vyjde na stovky milionů korun.

Aktuálně Albert testuje čtyři různé zálohovací přístroje, do kterých lze přinést prázdné plastové nápojové obaly a plechovky. Za každou vrácenou lahev či plechovku dostanou zákazníci zpět 50 haléřů formou kupónu, který uplatní při nákupu. Lahve se vrací nesešlápnuté, stejně jako tomu bude po zavedení zálohového systému.

„Důvodem tohoto testování je, že s přípravami zákona na zavedení zálohového systému se potřebujeme důkladně připravit i my. Víme, že úspěch nového zálohového systému bude záviset nejen na zákaznících a na tom, jak zálohování přijmou, ale samozřejmě také na nás, obchodnících. Jsou to právě naše prodejny, které budou muset na začátku zainvestovat stamiliony korun do nákupu a technických úprav na umístění strojů na PET lahve a plechovky, jež jsou prostorově náročné,“ vysvětluje důvody pilotního testování Jiří Mareček, ředitel komunikace obchodů Albert, a dodává: „Cílem pilotního programu je také vyzkoušet, jak tyto přístroje fungují v praxi a jaká je jejich reálná náročnost na obsluhu.“ Pilotní projekt by měl podle předpokladů trvat až dva měsíce. 

Například přístroj v plzeňském Albertu od norské společnosti Tomra umožňuje  přijímat více obalů najednou. „V plzeňské prodejně Albert nyní představujeme unikátní přístrojové řešení Tomra R1, které má zajistit jedinečnou zákaznickou zkušenost, která se promítne v rychlosti a jednoduchosti vracení velkého objemu nápojových obalů,“ přibližuje Emil Brožek, Managing Director Tomra v České republice.

-stk-