CZ IPI píše Danielu Křetínskému kvůli střetu zájmů

čtvrtek, 19. října 2023, 17:30 Aktuality, Tisk MediaGuru

Správní rada CZ IPI vyzvala v otevřeném dopise Daniela Křetínského, aby zamezil skrytému střetu zájmů.

Daniel Křetínský, zdroj: CMI

Daniel Křetínský, zdroj: CMI

Česká pobočka Mezinárodního tiskového institutu CZ IPI napsala otevřený dopis Danielu Křetínskému. Vyzvala ho, aby jeho média označovala články, ve kterých jsou zainteresovány Křetínského firmy poznámkou o vlastníkovi těchto médií. Uvedla, že v nedávných textech, který publikoval deník Blesk a ve kterých kritizoval státní nákup společnosti NET4GAS, tato zmínka o vlastníkovi médií chyběla, přestože zájemcem o NET4GAS byla i Křetínského firma EPH.

„Tato skutečnost, jež představuje riziko určitého konfliktu zájmů mezi redakčním zpracováním konkrétní události a obchodními zájmy akcionářů daného média, bývá obvykle v příslušných textech uvedena, aby bylo publikum daného média plně informováno. Ve zmíněném případě se to ovšem nestalo," stojí v dopise Danielu Křetínskému.

Mluvčí EPH Daniel Častvaj už dříve odmítl zasahování do editoriální politiky médií patřících pod Czech Media Invest (CMI), kam patří i společnost Czech News Center a její deník Blesk. „Témata z pozice akcionářů neurčujeme ani je nehodláme potlačovat, i když se nás mohou přímo či nepřímo dotýkat,“ uvedl.

Téma v minulém týdnu otevřel ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela, který se domnívá, že Daniela Křetínský využívá svá mediální aktiva ke kritice převzetí provozovatele plynovodů NET4GAS českou vládou. Síkela to řekl britskému deníku Financial Times. Energetický a průmyslový holding (EPH) podle listu uvedl, že obvinění vznesená Síkelou odmítá a že plně respektuje nezávislou redakční politiku.

Plné znění otevřeného dopisu přikládáme níže.

-mav-