Lounge FM a Radio VM1 s VKV kmitočty ve Vídni

neděle, 29. října 2023, 10:15 Rádio, Aktuality MediaGuru

Rakouské rozhlasové stanice Lounge FM a Radio VM1 získaly v létě od rakouského regulátora nové kmitočty v analogovém pásmu VKV pro tamní metropoli. Pro první z programů jde o posílení pokrytí, druhá stanice vstupuje do Vídně jako úplný nováček.

Rakouská metropole. Foto: Pixabay

Rakouská metropole. Foto: Pixabay

Stanice Lounge FM přinášející do rakouské metropole unikátní program v podobě relaxačních žánrů, jako je například chillout, získala již druhou VKV frekvenci. Lounge FM si však nyní značně polepší. Zatímco doposud využívala ve Vídni pouze stowattovou frekvenci 93,6 FM, nově může pro tuto oblast šířit signál i na kmitočtu 96,4 FM s rovným 1 kW s teoretickým zásahem 1,4 milionu obyvatel. Lounge FM se navíc letos z ekonomických důvodů vzdala řady lokálních kmitočtů v Rakousku.

Jako naprostý (FM) nováček pak vstupuje do Vídně rozhlasová stanice Radio VM1, která se zaměřuje zejména na lidovou hudbu. Projekt pochází původně z Tyrolska a postupně v Rakousku expanduje, pokud jsou k dispozici nové VKV vysílače. Stanice byla doposud v rakouské metropoli k dispozici pouze na digitální platformě DAB+ jako součást sítě CityMUX Wien II, který má přirozený přesah i na české území. V tomto rozhlasovém multiplexu je šířen i výše uvedený program Lounge FM.

-lukpol-