Meta vylepšuje reklamy u videoformátu reels

neděle, 15. října 2023, 07:50 Internet & Mobil MediaGuru

Provozovatel největší sociální sítě se připravuje na předvánoční sezonu. Nabízí nové druhy reklam i jejich snadnější vytváření.

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Na Facebooku a Instagramu přibudou nové reklamní formáty. Meta oznámila řadu novinek, které mají zatraktivnit inzerci zobrazovanou v takzvaných reels. Ty představují odpověď Mety na popularitu TikToku a jeho formát krátkých klipů ozvláštněných vizuálními a hudebními efekty. Firma Marka Zuckerberga nyní přidává do sponzorovaných reels ještě další prvky. Konkrétně jde o nové možnosti interakce přes potažení palcem doleva. Swajpnutí u reklamních klipů znamená okamžité přesměrování do e-shopu či na webové stránky zadavatele, přičemž tato inovace je dostupná pro Instagram i Facebook. Na obou sítích běží také vylepšení karuselových reklam, které nyní mohou uživatele přenést na několik různých produktových stránek.

V případě další novinky Meta doplňuje facebooková reels o funkci, které už na Instagramu existuje: už i na Facebooku mají být dostupné takzvané kolekce. Tento druh reklamy prezentuje jedno větší video či fotku doprovázenou několika menšími obrázky, jak ilustrují záběry níže. Na Facebooku se nicméně vylepšení zatím nachází jen v testovacím režimu.

K četnějšímu využívání reels pro marketingové účely má kromě upravených reklamních formátů přispět také snadnější vytváření těchto specifických videí. Meta chce jejich tvůrcům dát k dispozici například automaticky generované šablony nebo přístup k hudební knihovně, odkud mohou zdarma použít audiopodkres pro své reklamy. Taková nabídka muziky je však dostupná jen uživatelům operačního systému od společnosti Apple.

Výčet marketingových novinek kolem formátu reels tím však nekončí. Meta zadavatele láká nejen na snadnější vytváření multimediálních klipů, ale i na záruku toho, že se reklamní reels neobjeví v nevhodném kontextu. Americký technologický gigant rozšiřuje své principy ochrany značek i na „tiktokový“ reklamní formát. Firmy mají získat přehled a kontrolu nad obsahem, který propagaci jejich zboží a služeb obklopuje. Kromě toho Meta popisuje svá reels jako fenomén, který nelze ignorovat: každý den prý počet přehrání tohoto druhu videí překročí 200 miliard. Tento údaj má zahrnovat Facebook a Instagram společně.

Sílu a rostoucí význam formátu videa na sociálních sítích Mety popisoval po nahlédnutí do jejích interních dokumentů už začátkem roku list The Wall Street Journal. Podle WSJ se firmě daří zachytávat pozornost uživatelů a prodlužovat dobu, kterou s Facebookem či Instagramem tráví. Vliv na to má právě i rostoucí zájem o reels a vylepšování doporučovacích algoritmů. Což současně vede k tomu, že facebookoví či instagramoví uživatelé přikování k videím zveřejňují méně vlastní tvorby a s nižší frekvencí komentují příspěvky ostatních. Pokud ale najdou čas a chuť rozklikávat reklamy v reels, nižší počet interakcí by nemusel z byznysového hlediska Metě zásadně vadit.

-riv-