Rakouská metropole dá na FM prostor další stanici

sobota, 14. října 2023, 07:40 Rádio, Aktuality MediaGuru

Ve Vídni bude možné naladit v FM pásmu další rozhlasovou stanici. Rakouský mediální regulátor KommAustria dal k dispozici kmitočet 100,3 MHz v lokalitě Kraftwerk Simmering.

Pohled na část Vídně. Foto: Pixabay

Pohled na část Vídně. Foto: Pixabay

Volný kmitočet byl do výběrového řízení uvolněn k dispozici na žádost konkrétního zájemce, úřad KommAustria však neuvedl jeho jméno. Zásah na české území bude problematický. Kilowattová frekvence 100,3 MHz má regionální charakter, počítá se s zásahem přibližně 1,5 milionu obyvatel. Pro příjem této frekvence na našem území by byla nutná za běžných podmínek externí anténa, nebude tedy stačit rádio s pouhým teleskopem.

Uvolnění frekvence v rakouské metropoli je poměrně sváteční událostí a nebývá příliš obvyklé. Podobná situace je například v Praze, kde již řadu let je více méně FM pásmo obsazeno. Český telekomunikační úřad nedávno uvolnil pro potřeby veřejnoprávního rozhlasu a jeho stanice Rádio Praha frekvenci 107,1 MHz na Letné. Jedním z posledních komerčních programů, kterému se v tomto směru zadařilo, bylo Hey Rádio na kmitočtu 101,6 MHz šířeného ze Strahova.

-lukpol-