Speciální vysílání i medaile připomínají 30 let Frekvence 1

pátek, 27. října 2023, 10:35 Aktuality, Rádio MediaGuru

Po celý říjen si Frekvence 1 připomíná 30 let od svého vzniku. Do vysílání proto zve hosty, kteří byli u začátků této celoplošné soukromé stanice. Vydává i pamětní medaile.

Zdroj: Frekvence 1

Zdroj: Frekvence 1

Frekvence 1 ze skupiny Active Radio (Czech News Center) si v letošním říjnu připomněla 30leté výročí. Do vysílání si proto v průběhu měsíce zve speciální hosty, kteří rádiem od jeho vzniku prošli. Je to například Jan Kraus, Marta Jandová, Tomáš Matonoha a další. Hostem pořadu Press Klub Frekvence 1 byl v minulém týdnu i zakladatel rádia a jeho dlouholetý prezident Michel Fleischman, který pracuje jako český velvyslanec v Paříži. 

Před spuštěním oficiálního vysílání Frekvence 1 běžela na jeho vlnách pouze smyčka písniček. Vysílání s moderovanými vstupy spustilo rádio 24. října 1993 v 5:00 ráno. První oficiální písničkou éteru byl song od Beatles, Imagine.

„Do rádia to už od začátku táhlo zajímavé osobnosti. Úplně na startu to byli komici Miloslav Šimek, Oldřich Kaiser a Jiří Lábus, Halina Pawlowská přispívala do programu svým pořadem o horoskopech. A to Frekvenci 1 zůstalo. Je to rádio založené na tvářích a účasti českých známých jmen, a to jak z pohledu stálých moderátorů, tak hostů. A v tom chceme pokračovat,” říká ředitel  rádia David Šmídt.

Narozeninová kampaň rádia se soustředí na české osobnosti, které s rádiem pojí jak minulost, tak přítomnost, a také na zlaté pamětní medaile v celkové hodnotě přes 600 tisíc korun. Ty vznikly v České mincovně v Jablonci nad Nisou, protože i mincovna slaví letos svoje třicátiny. Narozeninová soutěž s Českou mincovnou vybízí k tvoření originálních narozeninových přání. Další pamětní mince rozváží po celém Česku moderátor Tomáš Fíla ve žluté Toyotě Hilux, a posluchači jej hledají podle nápověd moderátorů.

Dárkem pro fanoušky je i speciální narozeninový song „Frekvence 1 Allstars: Na týhle planetě" nazpívaný současnými moderátory Frekvence 1.

Podle posledních dat výzkumu poslechovosti Radioprojekt poslouchá stanici 442 tisíc posluchačů denně (meziročně +3 %). V průzkumu poslechovosti se Frekvence 1 drží dlouhodobě v žebříčku TOP 5 nejposlouchanějších českých stanic.

K současným pořadům rádia patří mimo jiné: Music studio live, Kraus a Blondýna, Cože Michala Suchánka a Petra Kolečka, Press Klub Frekvence 1, Co se děje? s Martou Jandovou, Pokáčova rychlovka, Host Frekvence 1 nebo Nedělní lajf Petra Jablonského a Popolední pohodička Tomáše Matonohy.

-mav-