Sto let rádia v Německu oslavuje nový podcast

sobota, 14. října 2023, 17:15 Aktuality, Rádio MediaGuru

Německá veřejnoprávní instituce ARD připravila při příležitosti sto let od zahájení rozhlasového vysílání u našich západních sousedů patnáctidílný podcast „Radio Macht Geschichte“, do překladu „Rádio tvoří historii“.

Rozhlasové vysílání v Německu oslavuje sto let, stejně jako v Česku. Foto: ARD

Rozhlasové vysílání v Německu oslavuje sto let, stejně jako v Česku. Foto: ARD

Patnáctidílný programový speciál, na kterém se podílely MDR, SWR a rbb, najdou v zájemci v Audiotéce ARD. Nový podcast připomene zásadní milníky stoleté historie rozhlasového vysílání v Německu. Věnovat se bude i některým hudebním žánrům a jejich posilování díky vzniku rádia i rozhlasovým dílům, jedna z části bude zaměřena i na rozhlasové drama. Čtenáři MediaGuru vybavení znalostí němčiny si mohou podcast bez obav přehrát, je k dispozici bez geoblokace.

Podcast „Radio Macht Geschichte“ pracuje s knihovnou mnoha historických a někdy dramatických originálních zvuků, které autoři Tomas Fitzel (rbb), Sven Hecker (MDR) a Max Knieriemen (SWR) objevili z archivu ARD. Chybět nebudou ani ty nejslavnější zprávy v rozhlasové historii o havárii vzducholodě „Hindenburg“ v Lakehurstu v roce 1937 nebo živá reportáž ze 17. června 1953, kdy na Potsdamer Platz v Berlíně dorazily sovětské tanky a ukončily lidové povstání východních Němců.

-lukpol-