Vánoce na ČT: pohádka Klíč svatého Petra či komedie Vánoční příběh

úterý, 31. října 2023, 12:40 TV MediaGuru

V období vánočních svátků přinese Česká televize tři premiérové pohádky. Na Nový rok odvysílá filmovou komedii Vánoční příběh.

Klíč svatého Petra, zdroj: Česká televize

Klíč svatého Petra, zdroj: Česká televize

Na Štědrý den odvysílá Česká televize od 19:00 na svém prvním kanále premiérovou pohádku Klíč svatého Petra. Letošní vánoční program představila ČT v úterý na tiskové konferenci, poprvé za účasti nového generálního ředitele Jana Součka. Podle jeho slov chce ČT letošní vánoční vysílání ladit v duchu tradic. „Vsadili jsme na to, co od nás diváci očekávají,“ sdělil Souček.

Letošní štědrovečerní pohádku režíroval Karel Janák podle scénáře Petra Hudského, který je autorem pohádek Korunní princ nebo Princezna a půl království. Roli krále ztvární Petr Nárožný, v pohádce hrají například i Sabina Remundová, David Novotný, Sára Korbelová, Filip Březina, Berenika Kohoutová, Mark Kristián Hochman nebo Lukáš Příkazký

Na První svátek vánoční přinese ČT premiérovou pohádku v koprodukci se slovenskou RTVS Tři zlaté dukáty. Vysílat se bude duálně – diváci ČT si ji mohou pustit v originálním slovenském jazyce nebo s českým dabingem.

Na Druhý svátek vánoční zopakuje loňskou pohádku Krakonošovo tajemství Barbary Johnsonové a režiséra Petera Bebjaka.

Stejně jako v dřívějších letech se v nabídce objeví i pohádka pro neslyšící. Půjde o pohádku Dvě Mařenky, kterou ČT odvysílá premiérově na Štědrý den.

Po roční pauze se do vysílání vrací tradiční pohádka Tři oříšky pro Popelku. Před koncem roku, 30. prosince, diváci uvidí také pohádku Princ MamánekJanem Budařem v hlavní roli.

Další vysílané pohádky a filmy ve vánočním vysílání ČT

  • Šíleně smutná princezna
  • Dvanáct měsíčků
  • Princezna a půl království
  • Anděl Páně
  • Anděl Páně 2
  • Čert ví proč
  • Pelíšky
  • Vesničko má středisková
  • Vrchní, prchni!
  • Na samotě u lesa
  • Ten, kdo tě miloval
  • Rozpuštěný a vypuštěný

Od neděle 26. listopadu začnou přenosy adventních koncertů. Všechny čtyři koncerty přinese ČT1 od 17:30, první přenos bude z Břevnovského kláštera.

Silvestrovské vysílání obstará výběr ze zábavné tvorby uplynulých 70 let v pořadu Silvestr – pořád nás to baví. Pořadem provedou Adéla Gondíková a Richard Genzer. Připraveny jsou i speciální vydání pořadů Zázraky přírody a Všechnopárty.

Večerní vysílání na Nový rok obstará filmová komedie Vánoční příběh scénáristky a režisérky Ireny Pavláskové. Hrají mj. Karel Roden, Jiřina Bohdalová, Jiří Lábus, Oldřich Kaiser, Jana Plodková nebo Hynek Čermák.

Detaily k vánočnímu vysílání si můžete prohlédnout v materiálu níže.

Vánoční vysílání je dlouhodobě silným obdobím pro stanice České televize. K nejvyhledávanějším patřilo i loni, kdy podíl stanic České televize v období 24.-26.12. 2022 představoval 46,5 % v divácké skupině 15+. Čtrnáct z patnácti loňských vánočních nejsledovanějších pořadů odvysílala ČT1. Nejsledovanějším loňským pořadem Štědrého dne na všech tuzemských stanicích byla televizní premiéra pohádky Tajemství staré bambitky 2, která k obrazovkám přitáhla přes 3,2 milionu diváků starších čtyř let (živá TV+ odložená sledovanost + iVysílání) s podílem na publiku bezmála 61 %.

-mav-