Po čtrnácti letech skončil portál Mapavysílačů.cz

středa, 8. listopadu 2023, 08:55 TV, Aktuality MediaGuru

Webová stránka, která odstartovala 1. listopadu 2009 a velkou popularitu si získala zejména při přechodu z analogového na digitální pozemní televizní vysílání, přesně po 14 letech přestala fungovat.

Stránka sloužila zájemcům o pozemní televizní vysílání, vhodná byla i pro anténáře. Foto: Unsplash

Stránka sloužila zájemcům o pozemní televizní vysílání, vhodná byla i pro anténáře. Foto: Unsplash

„Toto je webová aplikace, která nad daty umožňuje provádět vyhledávání a také je vizualizovat v podobě mapy a exportů do záznamového archu, který potom můžete při ladění antén použít,“ popisoval význam portálu jeho autor, který zůstal v anonymitě. Na ukončení webových stránek upozornilo v různých diskusních platformách několik jejích uživatelů. Jedním z nejpopulárnějších nástrojů webu se stalo počítání vzdálenosti mezi bydlištěm a vysílačem včetně terénního profilu nebo mapy pokrytí TV sítí.

Autor dnes již neexistujících webových stránek potvrdil, že se jednalo o fanouškovský portál na bázi tzv. one-man-show, tedy jednoho člověka, nicméně po celou dobu se snažil být aktuální, a to zejména s ohledem na Českou republiku a Slovensko. Jaká je náhrada za stránku Mapavysílačů.cz? Je jím profesionální nástroj Českého telekomunikačního úřadu zvaný VPortal. I jeho spuštění mohlo hrát v rozhodování o dalším provozu fanouškovské služby svou roli. Web skončil svůj provoz po 14 letech, v úterý 31. října.

-lukpol-