Radiokomunikace věří ve zrod Czechflixu, na projektu pracují

středa, 22. listopadu 2023, 07:05 TV MediaGuru

Marcel Procházka z Českých Radiokomunikací (CRA) mluví ve druhé části expertního rozhovoru Atmedia o budoucnosti terestrického TV vysílání, streamovacích služeb a dotýká se i myšlenky společné české VOD nabídky Czechflix.

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

O budoucnosti pozemního digitálního vysílání po roce 2030, do kdy jsou kmitočty v pásmech 400 až 600 MHz garantovány pro terestrické televizní vysílání mluví v druhé části rozhovoru Atmedia insight: expert talks Marcel Procházka, Director of Legal & Regulatory Affairs ve společnosti České Radiokomunikace. „Pozice Evropské unie je taková, že by měly být zachovány kmitočty pro pozemní digitální vysílání i po roce 2030,“ říká Procházka v rozhovoru s Michaelou Surákovou, managing directorkou Atmedia. Upozorňuje přitom, že pozemní digitální vysílání využívá napříč Evropou 43 % obyvatel a v některých státech, jako jsou například Španělsko nebo Itálie, je penetrace domácností ještě vyšší, pohybuje se nad 80 %.

Celá diskuze ohledně kmitočtů pro terestrické vysílání je podle Marcela Procházky spojena s obchodními zájmy některých společností. „Dnes zhruba 45 % lidí neplatí za pozemní digitální vysílání a IPTV operátoři mají samozřejmě zájem, aby i tito lidé začali platit a stali se jejich zákazníky. IPTV operátoři jsou shodou okolností mobilní operátoři, takže tady jasně vidíme obchodní zájem, důvod toho tlaku i od koho ten tlak přichází,“ popisuje.

Ačkoliv počet domácností s IPTV v posledních letech roste, není to podle Procházky jen z důvodu vyššího zájmu ze strany televizních diváků. Jde také o přirozený technologický vývoj, kdy operátoři kabelové televize migrují své zákazníky do IPTV. Větší budoucnost ovšem  vidí ve spojení pozemního digitálního vysílání se streamovacími službami. „Divák si nemusí kupovat celý balíček padesáti osmdesáti sta televizních stanic a platit za ně. Vybere si společnosti, které streamingové služby poskytují, koupí si od nich balíčky, o které mají zájem. Velmi flexibilně pak mohou mezi těmito platformami migrovat,“ tvrdí Marcel Procházka a dodává, že České Radiokomunikace jdou spojení pozemního digitálního vysílání se streamovacími službami naproti. „V případě komerčních televizních stanic s výjimkou jednoho subjektu od nás všechny televizní stanice odebírají streamingové služby a HbbTV služby. Kompletní technologické řešení poskytujeme a zajišťujeme televizi Nova, Prima, Seznam nebo Óčko.“

V souvislosti s HbbTV upozorňuje Procházka na důležitý milník, kterým byl přechod z DVB–T na DVB–T2 a s tím spojená obměna televizorů v českých domácnostech. „Dnes HbbTV využívá 1,4 milionu domácností,“ tvrdí a doplňuje, že vedle nárůstu počtu domácností s HbbTV roste také čas, který v jeho prostředí diváci tráví. Zároveň upozorňuje, že HbbTV s sebou přináší celou řadu příležitostí, například reklamních. „Pomocí technologie, kterou nyní připravujeme, je televizní stanice schopna nahradit lineární reklamu, jež je pro všechny univerzální, reklamou, která cílí na konkrétního uživatele sedícího před televizní obrazovkou.“

Marcel Procházka se v rozhovoru vyjadřuje také k tzv. Czechflixu, který by mohl být agregátorem VOD služeb českých televizních skupin. „Na projektu neustále pracujeme, nemůžeme sice sdělovat detaily, ale věříme, že projekt je životaschopný a že se na něm budeme schopni domluvit,“ tvrdí Marcel Procházka s tím, že české televizní skupiny vyrábějí velké množství kvalitního lokálního obsahu, po kterém je ze strany televizních diváků poptávka. Projekt typu Czechflix by pak těmto divákům usnadnil přístup k tomuto obsahu. „Přece jen pro některé diváky může být relativně obtížné pohybovat se v různých video platformách, proto jim chceme poskytnout jeden univerzální nástroj. Jsme schopni jej nabídnout jak přes HbbTV, tak přes streamingové platformy na tabletech, telefonech i počítačích. Věříme, že tady ten prostor je jak z technologického, tak obchodního hlediska," vysvětlil Procházka.

Rozhovor s Marcelem Procházkou  je k dispozici níže.

-mav-