RRTV vyzývá služby k nasazení audiopopisu a titulků

úterý, 14. listopadu 2023, 12:30 Aktuality, TV MediaGuru

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) vyzvala na svém posledním zasedání, které se konalo minulý týden, desítky provozovatelů video portálů, aby zpřístupnili svůj obsah handicapovaným osobám.

Vysílací rada vyzývá provozovatele video službě k předložení tzv. Akčního plánu.

Vysílací rada vyzývá provozovatele video službě k předložení tzv. Akčního plánu.

Mediální regulátor označuje aktivitu jako výzvu danému subjektu s předložením tzv. Akčního plánu zpřístupňování nabízených pořadů pro osoby se sluchovým a osoby se zrakovým postížením. RRTV zajímá, jak chtějí provozovatelé tuto povinnost naplňovat v období od 1. července letošního roku do 30. června 2025. Řada klasických lineárních kanálů již své vysílání o běžné audio stopy opatřuje také tzv. audiodeskripcí nebo DVB titulky, které naopak slouží sluchově postiženým.

RRTV aktuálně vyzvala k předložení Akčního plánu desítky subjektů, mezi kterými jsou významní poskytovatelé i někteří menší nebo malí hráči pokrývající regionální nebo lokální segment médií. Do výčtu se dostala například i společnost PK62, provozovatel stanice Leo TV, tentokrát se svým portálem Leo TV Galaxy VOD, nebo společnost Lounge and Live TV s projektem relaxačního kanálu Lounge TV. Z formálních důvodů se v seznamu objevila i již neexistující televize Sport 5.

-lukpol-