TikTok roste nejen u generace Z, zapojuje se i více značek

čtvrtek, 23. listopadu 2023, 07:30 Internet & Mobil, Marketing MediaGuru

Nejpočetnější věkovou skupinou na TikToku je generace Z, stále více se však zapojují i vyšší věkové skupiny. Oblíbenost roste také mezi značkami, zaznělo na Marketing Meeting.

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Popularita TikToku stále roste, a to nejen u generace Z. Ve věkové kategorii 25-34 let meziročně dokonce o 7 %. Oblíbený je zejména kvůli autenticitě videí a neformální komunikaci se značkou. Na TikToku chce být také čím dál více firem. Generace Z TikTok využívá také pro social search. Pro tvorbu úspěšných videí je klíčová kreativa, využívání trendů a také práce s komunitami. Vyplývá to z konference Marketing Meeting – Co ještě nevíte o TikToku, kterou na začátku listopadu uspořádala společnost Internet Info.

Vít Janda, CEO ShortPRO, během své prezentace zdůraznil, že TikTok přinesl autentičtější formát, který značky nutí komunikovat jinak. Divákům ukázal interaktivní prvky v reklamě, jako například odpočet času či hlasování, které videa posouvají na další úroveň, umožňují prodej z videí a jsou také dalším prvkem, který lidi motivuje, aby se dál proklikli. „Možnosti, které TikTok nabízí, co se týče inzerce, jsou naprosto srovnatelné s jinými platformami. Dá se vymyslet obsáhlá kampaň, která obsahuje velké množství různých kreativ,“ vysvětlil.

Oblíbenost TikToku roste také mezi značkami, podle Víta Jandy se čím dál více značek zajímá o to, jak na něj nastoupit. Klíčová je analýza, která značkám napoví, jaký obsah lidi zajímá. Posluchačům doporučil, aby testovali různé koncepty a následně vybrali ten, na který uživatelé nejlépe reagují. „Natáčejte potom typ obsahu, který funguje. Je to jako pořad v televizi, lidé ví, co můžou očekávat, a proto to sledují,“ dodal. Velmi důležitá je také konzistentnost a trpělivost. Podstatné je zaměřit se na reporting toho, co funguje a následně to aplikovat do dalších videí. Klíčová je inovace a schopnost reagovat na to, co je oblíbené mezi lidmi. Značkám také doporučil, aby cílily na mladé publikum, protože až 76 % firem na světě nemá nastavenou komunikaci na generaci Z, přitom je to velká kupní síla. TikTok nastavil trend krátkých videí, který následují také další platformy, jako například YouToube Shorts, Snapchat Spotlight nebo Instagram a Facebook Reels.

TikTok v kontextu ostatních platforem sociálních médií představila Anna Hospodárová, Head of Social Media Publicis Groupe, která posluchačům zdůraznila, že uživatelé od jednotlivých platforem něco očekávají. Na TikToku lidé nejraději objevují nové věci, hledají inspiraci nebo také zábavu. Apelovala na to, že TikTok už není jen platforma pro mladé, ale zapojují se také vyšší věkové skupiny, které jsou čím dál aktivnější. Podle ní se ostatní sociální sítě přizpůsobují trendům, které jsou právě na TikToku. Zmínila také důležitost komunit. „Když značka chce jít na TikTok, tak je důležité, aby si vybrala, kterých komunit chce být součástí, aby tam nešla s cílem mít co nejvíce followerů,“ vysvětlila. Dodala, že dokonce 76 % uživatelů uvedlo, že mají rádi, když jsou značky součástí jejich zájmových skupin či komunit.

Anna Hospodárová značkám doporučila, aby používaly hashtagy, klíčová slova v popiscích a také titulky ve videu. Upozornila rovněž na stále oblíbenější social search. „Generace Z už TikTok využívá i na vyhledávání, nejdou na Google, ale jdou raději na TikTok,“ sdělila. Podle ní je klíčové mít autentickou kreativu. „Když se na platformu přizpůsobíme, tak to má potenciál růstu,“ zdůvodnila.

Jana Jáčová, ředitelka a majitelka UOL, představila posluchačům působení účetní firmy na TikToku, která má 89 tisíc sledujících s počtem zhlédnutí 1,7 mil. měsíčně. UOL účet využívá zejména k edukaci klientů a také pro nábor zaměstnanců. Na úspěch je třeba podle jejích zkušeností si trpělivě počkat. „Hejtrům se nevyhnete, nikdy nebudete dost hezcí a chytří. Je to hodně práce, pokud přestanete, tak jste zbytečně pálili čas a peníze,“ popsala. Upozornila také na to, že až 40 % nových klientů přichází právě ze sociálních sítí.

Cestu Kauflandu na TikTok od „bodu A po generaci Z" představil Jan Molina, Head of Social Media, Kaufland Česká republika. Podle něj je cestou k úspěchu tvořit obsah tak, aby nebylo poznat, že je to reklama, ale aby to bylo jednoduché video, které vychází z reálných situací. Klíčová je také rychlost a flexibilita, protože na TikToku je potřeba reagovat na nové trendy okamžitě. Upozornil také na využívání influencerů, kterým je podle něj důležité dávat co největší prostor pro jejich kreativitu. „Když využijete oblíbené tváře, tak to má obrovskou sílu,“ doplňuje. V Kauflandu zvolili strategii, ve které ukazují produkty jako běžnou součást videa, ne jako hlavní message.

Trendy na konferenci představily Social Media & Influencer Specialist Kristina Rudišová a Anna Vaňková z Fragile media. Účastníkům zdůraznily, že 710 uživatelů potvrzuje, že nové trendy vznikají právě na TikToku. Podle jejich názoru díky trendům značky podpoří placené výstupy, a navíc 79 % lidí má raději značky, které umí na sociálních sítích působit. Posluchačům doporučily sledovat například TikTok Creativ Centre, kde mohou najít aktuální trendy. Klíčové je zvolit si svoji komunitu, a tím „TikTok rodinu” pro svoji značku. Upozornily ale na to, že ne každý trend může značce prospět, proto je dobré využívat trendy s rozmyslem.

David Kotrč, Campaign & Data Team Leader Visibility, účastníkům konference představil TikTok jako součást media mixu brandových kampaní. Zdůraznil, že TikTok není jen pro mladé, 83 % uživatelů je starší 18 let. Podle něj je důležité uvědomit si, že TikTok lidé většinou nepoužívají jako druhou obrazovku, pouze 7 % uživatelů má při používání aplikace zároveň zapnutou televizi. Posluchačům ukázal, které prostory mohou na TikToku koupit a jaké se vyplatí. Důležité je připravit cíle kampaní a poté také strategii, která je pomůže splnit. Klíčové je vytrvat. „Není to hned, čím dřív přijdete, tím dřív vám to začne nosit výsledky,“ uvedl. K TikToku je podle něj důležité přistupovat jako ke kreativní a tvůrčí platformě a kopírovat trendy, které fungují. Zdůraznil také velký trend používání TikToku jako vyhledávače.

-tšl-