Žebříček Česká elita: Nejhodnotnější českou firmou je ČEZ

úterý, 21. listopadu 2023, 06:55 Aktuality, Výzkum MediaGuru

Seznam Zprávy ve spolupráci se společností Deloitte sestavily žebříček Česká elita. Nejhodnotnějšími tuzemskými firmami jsou ČEZ, EPH a Agrofert.

Zdroj: ČEZ

Zdroj: ČEZ

Redakce Seznam zpráv ve spolupráci s poradenskou společností Deloitte představila žebříček tuzemských společností s názvem Česká elita. Jedná se o nový přehled stovky nejcennějších firem v rukou českých vlastníků, které jsou seřazeny podle odhadované kupní či prodejní ceny. Všechny ze zmíněných společností mají minimálně miliardovou hodnotu, přičemž první místo obsadil ČEZ, druhé EPH, třetí Agrofert, čtvrté Allwyn a páté CPI Property Group.

Příprava prvního ročníku České elity trvala od začátku léta a výsledek stojí na analýze veřejně dostupných účetních výkazů, na stovkách hodin rozhovorů s vlastníky či manažery firem a na standardních odborných postupech, které se při oceňování a akvizicích podniků používají. Má jít o srovnání, které nestojí jen na dílčích ukazatelích, jako jsou tržby nebo zisk, ale na reálné ekonomické síle jednotlivých firem.

„Projekt Česká elita ukazuje, jak obří skok během jedné generace naše společnost udělala. Hodnota firem je zásadním ukazatelem jejich zdraví. A právě domácí podniky dokládají, jak dobře na tom český byznys je. Pro nás Česká elita není jednorázový žebříček. Je to celoroční práce, díky níž budeme lépe rozumět ekonomické budoucnosti, která nás čeká,“ říká Jakub Unger, ředitel divize Zpravodajství a rádií Seznam.cz.

Mezi elitu patří třicet čtyři firem s hodnotou přes deset miliard korun, souhrnná cena celé stovky vychází na více než dva biliony. Deset firem ze sta působí v energetice, což je odvětví, kterému se aktuálně daří. Do žebříčku se probojovaly i vybrané státní či městské podniky, ale jen takové, které se pohybují v tržním prostředí a fungují spíš jako skutečný byznys než jako úřad. Celkem se jich do stovky propracovalo sedm, mimo jiné ČEZ, Lesy ČR, Budvar nebo provozovatel pražského letiště.

Top 20 nejhodnotnějších tuzemských firem podle žebříčku Česká elita, zdroj: Seznam.cz

Top 20 nejhodnotnějších tuzemských firem podle žebříčku Česká elita, zdroj: Seznam.cz

Celý žebříček je k dispozici zde.

-stk-