Bernard uvařil na svátky dvě speciální piva

neděle, 10. prosince 2023, 07:35 Aktuality, Marketing MediaGuru

Bernard na vánoční svátky uvařil dva pivní speciály – polotmavý Adventní speciál Bernard a limitovanou edici Ležáku s chmelem z Vysočiny.

V době adventu přináší Bernard dva pivní speciály, zdroj: Rodinný pivovar Bernard.

V době adventu přináší Bernard dva pivní speciály, zdroj: Rodinný pivovar Bernard.

Rodinný pivovar Bernard přichází v čase adventu se dvěma pivními speciály – polotmavým Adventním speciálem Bernard a limitovanou edicí Ležákuchmelem z Vysočiny.

„Polotmavou třináctku s pěnou hustou jak šlehačka jsme uvařili z několika druhů sladů – českého, bavorského, karamelového a ‚čokoládového’. Vůně piva je příjemná, s tóny karamelu a sladu, lahodná chuť a příjemná hořkost je daná harmonickou kombinací sladů a několika druhů chmele,“ popisuje novinku vrchní sládek a generální ředitel Rodinného pivovaru Bernard Josef Vávra. Adventní speciál Bernard má 5,4 procenta alkoholu a 36 jednotek hořkosti, k dostání je pouze čepovaný v restauracích a hospodách.  

Druhým speciálem je už tradiční limitovaná edice Ležáku s chmelem z Vysočiny. Ten skutečně vyrostl a uzrál na Vysočině v nadmořské výšce 570 metrů, konkrétně na zahradě Josefa Vávry.

„Chmelu bylo letos méně, ale byl kvalitní. Toto pivo je opravdu unikát, vaříme ho jednou do roka, není ho mnoho a jeho hořkost je odlišná, svébytná, ovšem velmi lahodná,“ říká Vávra. Ležák s chmelem z Vysočiny má 4,7 procent alkoholu a 43 jednotek hořkosti. Dostupný pouze je pouze v lahvích ve značkových prodejnách pivovaru, čepovaný je k dostání výhradně v Pivnici Na Štokách v Návštěvnickém centru Bernard v Humpolci. 

Do budoucna se to ale změní. Rodinný pivovar Bernard letos na jaře vysadil na Vysočině, v Humpolci, vlastní chmelnici. „Na první úrodu bude nutné asi dva tři roky počkat, pak bude dostatek chmele i pro větší množství tohoto speciálu, aby byl dostupný i v sudech do hospod a restaurací,“ plánuje Vávra.

-stk-