Česká pošta chce na pobočkách ukončit prodej novin a časopisů

pátek, 22. prosince 2023, 16:30 Aktuality, Tisk MediaGuru

Pokud se Česká poště nedohodne s distributory tisku do konce roku, ukončí od ledna prodej novin a časopisů na svých pobočkách.

Ilustrační foto, zdroj: MediaGuru.cz

Ilustrační foto, zdroj: MediaGuru.cz

Česká pošta říká, že od ledna 2024 velmi pravděpodobně ukončí prodej novin a časopisů na svých pobočkách. Zdůvodňuje to tím, že vzhledem k rostoucím nákladům na prodej tisku navrhla distributorům tisku změnu distribuce i způsobu prodeje.

„V průběhu jednání zatím nedošlo k dohodě, proto Česká pošta ke konci září vypověděla smlouvy, díky kterým si zákazníci mohli na poštách kupovat noviny a časopisy. Výpovědní doba stále běží, i v předvánoční době pokračují mezi oběma stranami jednání. Pokud však nebude uzavřena dohoda o nové distribuci a způsobu prodeje tisku do konce roku 2023, nebude od ledna 2024 Česká pošta nabízet na pobočkách v rámci svého doplňkového prodeje žádné noviny ani časopisy," uvedl mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Státní podnik Česká pošta má projít transformací, do dvou let by se měla rozdělit na státní podnik provozující pobočky, které poskytují základní poštovní a finanční služby, a komerční akciovou společnost nabízející balíkové a logistické služby. Proces má být hotový v roce 2025 a vyjde na víc než osm miliard Kč. Součástí transformace je i rušení poboček, ke konci června 2023 jich bylo uzavřeno tři sta z více než tří tisíc.

-mav-