DVB-I podpoří i přepínání mezi lineární a online reklamou

sobota, 9. prosince 2023, 07:40 TV, Internet & Mobil MediaGuru

Marcel Procházka ve třetí části rozhovoru Atmedia insight mluví o nových technologiích, jako jsou IoT, tedy internet věcí, technologie DVB-I nebo 5G Broadcast.

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

České Radiokomunikace zahájily testování 5G Broadcast v roce 2021 a probíhat bude ještě v příštím roce. Ve třetí části rozhovoru Atmedia insight: expert talks to uvedl s Marcelem Procházka, Director of Legal & Regulatory Affairs ve společnosti České Radiokomunikace. V rozhovoru se svými hosty diskutuje o různých tématech z televizního i mediálního prostředí Michaela Suráková, Managing Director společnosti Atmedia.

Pro masivnější rozšíření 5G Broadcast je podle Marcela Procházky důležité, aby byl implementován do mobilních telefonů jako standard. Důležité bude také najít rentabilní obchodní model. Jedním z nich může být spolupráce s mobilními operátory, pro které je přenášení lineárního televizního vysílání relativně náročné. U velkých sportovních událostí se pak občas stává, že je signál nekvalitní nebo vypadává. „My jsme schopni lineární obsah od mobilních operátorů převzít, odvysílat jej přes síť 5G Broadcast, a snížit tím zátěž standardních mobilních sítí, které mohou být použity pro jiné účely,“ tvrdí Marcel Procházka.

5G Broadcast má podle Procházky na rozdíl od mobilních sítí tu výhodu, že ho může sledovat neomezený počet televizních diváků. „Televizním divákům budeme schopni do mobilních telefonů doručit program v perfektní kvalitě, aniž by se jim přenesená data počítala do jejich měsíčních limitů, nebo aniž by museli být navázáni na konkrétního mobilního operátora.“ Diváci podle něj budou moci platit jen za televizní stanice, které chtějí skutečně sledovat. Model má být podobný jako v případě VOD služeb.

Kromě 5G Broadcast zmiňuje Marcel Procházka i další inovace, na kterých České Radiokomunikace v současnosti pracují. Testují například nový kodek H266, který umožní vyšší kompresi signálu. „Do jednoho multiplexu se nám vejde více televizních stanic,“ upozorňuje Marcel Procházka. České Radiokomunikace se také věnují technologii DVB–I, která slučuje lineární televizi s internetem. Úzce s tím souvisí tzv. DVB–TA, targeted advertising. „Chceme být schopni nahrazovat lineární reklamu reklamou šířenou přes HbbTV a internet. Dnes narážíme na to, že standardů je hodně a přepínání mezi lineárním vysíláním a nelineárním vysíláním sice technologicky umíme, ale některé televizory si s tím nedokážou poradit. Když bude televizor umět standard DVB–I, mělo by to probíhat bez problému,“ popisuje dále.

Třetí část rozhovoru můžete zhlédnout v záznamu níže.

Radiokomunikace věří ve zrod Czechflixu, na projektu pracují

středa 22. listopadu 2023

CRA: V terestrickém TV vysílání jsou stále volné kapacity

úterý 31. října 2023

-mav-