Osm nových DAB+ vysílačů Českého rozhlasu

pondělí, 4. prosince 2023, 06:45 Rádio, Aktuality MediaGuru

Český rozhlas zprovoznil dalších osm vysílačů svého digitálního multiplexu ČRo DAB+. Posiluje tím pokrytí uvnitř budov.

Digitální přijímače DAB+ umožňují i zobrazení doplňkových služeb bez připojení k internetu. Foto: Český rozhlas

Digitální přijímače DAB+ umožňují i zobrazení doplňkových služeb bez připojení k internetu. Foto: Český rozhlas

V pátek 1. prosince ve 13 hodin spustil Český rozhlas ve spolupráci s Českými Radiokomunikacemi dalších osm vysílačů svého digitálního multiplexu ČRo DAB+. Šest z nich je v Čechách, další dva na Moravě.

Jedná se o tři vysílače středního výkonu: Domažlice - Čerchov, Hradec Králové - Stěžery, Valašské Klobouky - Ploštiny a pět vysílačů nižšího výkonu: Železná Ruda - vodárna, Most - TVP Široký vrch, Ústí nad Labem – TVP Vaňov, Krnov – TVP, Svitavy – Kamenná Horka. Šest nových vysílačů v oblasti Čech bude provozováno v multiplexu na kanálu 12C a dva v oblasti Moravy v multiplexu na kanálu 12D. Všechny nově spuštěné vysílače budou provozovány s vertikální polarizací.

„Spuštěním osmi nových DAB+ vysílačů jsme dosáhli zvýšení indoor pokrytí o 155000 posluchačů. To bylo dosaženo vhodným výběrem vysílacích lokalit a optimalizací vysílacích výkonů a vyzařovacích charakteristik vysílacích antén.“ uvedl ředitel Techniky a správy Českého rozhlasu Karel Zýka. V multiplexech 12C a 12D je celkem šířeno dvacet dva rozhlasových stanic, z toho dvanáct celoplošných a deset regionálních, zbylé regionální stanice pak v partnerských sítích RTI cz a Teleko DAB.

-lukpol-