Polská TVP přerušila vysílání, vláda mění vedení

středa, 20. prosince 2023, 13:10 Aktuality, TV, Rádio ČTK

Nový polský ministr kultury začal měnit vedení polských veřejnoprávních médií. To se nelíbí straně Právo a spravedlnost, která dosud tato média ovládala.

Repro: TVP

Repro: TVP

Polský ministr kultury Bartlomiej Sienkiewicz odvolal šéfy veřejnoprávní televize TVP a veřejnoprávního rozhlasu PR a státní tiskové agentury PAP a jmenoval nové dozorčí rady, které povolaly nové vedení těchto médií. Uvedla to dnes soukromá televize TVN 24 na svém webu.

Ministerstvo kultury podle TVN 24 uvedlo, že ministr Sienkiewicz konal jako orgán vykonávající pravomoci státu, který vlastní sto procent akcií v příslušných společnostech, a z tohoto titulu odvolal dosavadní předsedy správních rad TVP, PR a PAP.

Rozhodnutí bylo podle ministerstva přijato v úterý, kdy Sejm, dolní komora parlamentu, většinou hlasů nové vládní koalice přijal usnesení o obnovení nestrannosti veřejnoprávních médií.

Poslanci nyní opoziční strany Právo a spravedlnost (PiS), která v posledních osmi letech veřejnoprávní média ovládala, hlasování bojkotovali a shromáždili se v sídle televizní stanice TVP, aby podle svých slov bránili svobodu médií a demokracii.

Před polednem přestalo fungovat vysílání a web zpravodajské stanice TVP Info. Dosavadní šéf TVP Matyszkowicz předal funkci novému šéfovi a opustil sídlo televize. Jeho nástupce Tomasz Sygut pak dal pokyn vypnout TVP Info, napsal na svém webu list Gazeta Wyborcza s odvoláním na šéfa TVP Info Samuela Pereiru. Místo TVP Info nyní vysílá TVP 1, resp. v regionech TVP 2. „Vypukla panika, vydávající editoři nevědí, co dělat, vypnuli nám signál," vylíčil deníku situaci nejmenovaný reportér.

Ministerstvo kultury ve svém komuniké neuvedlo žádná jména nových šéfů médií, ale podle deníku se už několik dní neoficiálně hovořilo o tom, že TVP povede právě Sygut a PR Pawel Majcher, který býval mluvčím a šéfem kabinetu Sienkiewicze v době, kdy tento politik býval ministrem vnitra. Sygut se po osmi letech vrací do TVP, aby tam udělal pořádek, napsal server Business Insider s připomínkou, že v televizi manažer působil v různých řídících funkcích v letech 2011 až 2015.

Polská policie na tiskové konferenci podle listu Gazeta Wyborcza uvedla, že je v sídle TVP, kde se snaží hlavně uklidnit atmosféru. Do sídla TVP nebyl podle zpráv na sociální síti vpuštěn bývalý premiér PiS Mateusz Morawiecki. Ochranka a několik manažerů TVP podle serveru Wirtualna Polska „zradilo" dosavadní vedení a přešlo na stranu ministerstva kultury.

Nového šéfa má podle médií i PAP, podle časopisu Press se jím stal bývalý zpravodaj agentury ve Slezsku Marek Bloński. Podle zpravodajské rozhlasové stanice Radio Zet dosavadní šéfka veřejnoprávního rozhlasu Agnieszka Kamińská písemně rezignovala a vystřídal ji Pawel Majcher, který v minulosti působil jako zástupce šéfa PR.

Situace ve veřejnoprávních médiích médiích nicméně podle TVN 24 zůstává „chaotická" a „dynamicky se mění".

„Jsem v pracovně předsedy PAP. Došlo tu k pokusu o násilné převzetí instituce. Vpadli sem čtyři pánové bez jakéhokoliv zákonného opodstatnění. Používají fyzickou sílu. Neustoupíme! Bělorusko!" napsal na sociální síti bývalý ministr PiS Piotr Gliński, patrně ve snaze přirovnat polské poměry k východním sousedům s autoritářským režimem. Šéf PiS Jaroslaw Kaczyński v sídle TVP vyhrožoval „poseroutkům", že „půjdou sedět", napsala Gazeta Wyborcza.

-čtk-