Rádio Praha přesouvá svůj FM vysílač na budovu NTM

středa, 20. prosince 2023, 13:00 Aktuality, Rádio MediaGuru

Místo jedné z budov na pražské Letné vysílá Rádio Praha nově ze střechy Národního technického muzea. Český rozhlas očekává, že tak stanice zlepší pokrytí na FM a získá nové posluchače.

Metropolitní stanice vysílá v FM pásmu přesně rok, několik let ji bylo možné naladit pouze v DAB+

Metropolitní stanice vysílá v FM pásmu přesně rok, několik let ji bylo možné naladit pouze v DAB+

Co se týká technických parametrů, konkrétně frekvence a výkonu, nic se nemění. Rádio Praha bude možné v hlavním městě nadále naladit na kmitočtu 107,1 FM, jeho síla bude 200 Wattů ve vertikální polarizaci. Díky nové lokalitě očekává Český rozhlas zlepšení technického příjmu stanice. Provoz stávajícího vysílače na pražské Letné bude ukončen. Kromě FM pásma je pochopitelně možné Rádio Praha naladit jako trvalou součást digitálního multiplexu ČRo DAB+.

„Jsme rádi, že se nám podařilo v úzké spolupráci s Českým telekomunikačním úřadem najít lepší lokalitu pro vysílač stanice Rádio Praha. Výhodou nového vysílače je lepší směrová charakteristika vysílací antény, která nemá v žádném směru omezení, a především vyšší výška vysílací antény. Díky tomu očekáváme výrazně lepší kvalitu přijímaného signálu stanice Rádio Praha,“ uvedl při této příležitosti ředitel Techniky a správy Českého rozhlasu Karel Zýka.

-lukpol-

Rádio DAB Praha se změní na Rádio Praha, vstoupí do FM

středa 14. prosince 2022