Regionální síť 4 překlopena na Žižkovský TV vysílač

čtvrtek, 28. prosince 2023, 12:00 Aktuality, TV MediaGuru

Televizní multiplex Regionální síť 4 začal šířit ve čtvrtek 28. prosince svou programovou nabídku z pražského Žižkovského vysílače, který nahradil dosavadní lokality Strahov, Ládví a Zelený pruh.

Přesun na Žižkovský vysílač by mohl zlepšit v některých lokalitách pokrytí tohoto multiplexu. Foto: Unsplash

Přesun na Žižkovský vysílač by mohl zlepšit v některých lokalitách pokrytí tohoto multiplexu. Foto: Unsplash

Operátorem multiplexu je nadále společnost Prague Digital TV, kterou však ze sta procent ovládly České Radiokomunikace. Právě proto se televizní multiplex mohl z dosavadních tří lokalit Strahov, Ládví a Zelený pruh s výkony 10+5+5 kW přesunout na Žižkovský vysílač.

Multiplex bude šířen s výkonem 10 kW ve vertikální polarizaci, nadále na kanálu 46. Změnu schválil Český telekomunikační úřad. Šířena je zde prozatím nadále pouze metropolitní Praha TV.

Po Regionální síti 12 se stanicemi Óčko Expres, Óčko Black a Noe+ je Regionální síť 4 druhým místním televizním multiplexem, který lze naladit na kanálu 46.

RS12 a RS4 patří nyní pod stejného operátora a šířeny jsou hned na sousedních frekvencích. RS12 lze naladit na kanálu 47. V minulosti České Radiokomunikace převzaly v Praze Regionální síť 20, která vysílala z Malešic, a poté proběhla její překoordinace na Strahovskou věž. Po přechodu na DVB-T2 byl ale multiplex vypnut, dlouhodobě v něm byly šířeny pouze testovací pozice.

-lukpol-