Stavebnice Merkur je na sociálních sítích v novém kabátě

neděle, 10. prosince 2023, 07:45 Aktuality, Reklama MediaGuru

Na sociálních sítích se chce stavebnice Merkur zaměřit na objevy a novinky ze světa Merkur Toys.

Zdroj: FB Merkur stavebnice

Zdroj: FB Merkur stavebnice

Česká stavebnice Merkur s více jak 100letou tradicí se nedávno vrátila na sociální sítě v novém kabátě, kde chce komunikovat objevy a novinky ze světa Merkur Toys. Nedávno se předvedla i v rámci pětadvacátého ročníku festivalu moderního designu Designblok v Praze. 

Kořeny legendární české stavebnice sahají do roku 1920, kdy Jaroslav Vancl založil v Polici nad Metují firmu Inventor, po níž nesla název i stavebnice. Zpočátku se jednotlivé plechové dílky spojovaly pomocí háčků, což u dětí nevzbudilo veliký zájem, a tak je o pět let později nahradily šroubky a matičky společně s novým názvem stavebnice – Merkur. Brzy na to si Vancl nechal stavebnici patentovat po celé Evropě, a dokonce i v USA, což jí pomohlo se světově zviditelnit. V 90. letech se osud stavebnice ocitl na pokraji likvidace, před kterou ji zachránil podnikatel Jaromír Kříž s vizí rozšířit sortiment i do dalších odvětví. 

Na sociálních sítích značky Merkur Toys dlouho příliš nekomunikovaly. Nyní pod správou agentury Contexto chce svou aktivitu zintenzivnit. V první fázi se nová agentura zaměřila na vyhodnocení celkové situace a sestavení plánu, jak znovu navázat na komunikaci s dlouholetou komunitou spřízněnců stavebnice a zároveň oslovit nové publikum různých věkových kategorií, které jsou a budou pro značku důležité. V minulosti měl fenomén stavebnic vybudovanou silnou základnu fanoušků zejména na Facebooku. Ovšem při podrobné analýze postavení značky se ukázalo, že přístupy k historicky existujícím profilům již nebyly k dispozici a bylo nutné jednat, aby se komunikační propast nadále neprohlubovala. Proto byly založeny nové profily, které se začaly plnit. 

Na rozdíl od 20. let minulého století, kdy stavebnice představovala pro společnost něco jedinečného, musela v nynější době řešit i otázku konkurence. „V posledních 20–30 letech se na trhu objevila spousta různých konkurenčních stavebnic, kdy některé z nich jsou silně podpořeny reklamou. A to je samozřejmě věc, proti které jdeme se stavebnicí, kterou dnešní mladá generace již nezná a není pro ni tedy atraktivní,“ uvádí Magdaléna Šašková, manažerka sociálních sítí reklamní agentury Contexto. 

Noví fanoušci přilákala možnost zapojení uživatelů, kteří dotvářejí svět Merkur Toys, sdílí své výtvory, čímž se navzájem inspirují. Facebook patří v rámci nové strategie přednostně fanouškům, kteří si Merkur pamatují z jejich raných let a je pro ně stále srdcovou záležitostí. Instagram na druhou stranu nabízí prostor pro šíření inspirace. Třetím komunikačním kanálem je TikTok, kde prostřednictvím krátkých interaktivních videí mohu diváci nahlédnout do světa Merkur Toys z jiné perspektivy. 

„V rámci obsahu pracujeme s mnoha tématy, jako jsou novinky, úspěchy, zajímavé akce, tipy a doporučení, ale kromě toho se snažíme Merkur představit v novém světle. Ač jde o ikonickou stavebnici, není to už pouze o utahování šroubků. Merkur jde s dobou, a tak v nabídce najdete stavebnice, které jsou doplněné o prvky elektroniky, robotiky a mechatroniky,“ dodává Šašková.

Jednou z dalších novinek ve světě stavebnice Merkur je možnost vytvořit si vlastního avatara a projít si stavebnice Merkur v prostředí Metaverse, anebo si navrhnout a postavit stavebnici v prostředí virtuální reality.

-stk-