Zhruba 75 % Čechů využívá doručovací služby, nejvíce Zásilkovnu

pátek, 8. prosince 2023, 13:20 Aktuality, Retail, Výzkum MediaGuru

Pro potřeby vánočních nákupů využívají zhruba tři čtvrtiny Čechů doručovací služby. Nejoblíbenější je Zásilkovna.

Zdroj: Zásilkovna

Zdroj: Zásilkovna

Zhruba tři čtvrtiny Čechů z internetové populace uvedly, že pro potřeby vánočních nákupů využívají doručovacích služeb. Za posledního půl roku nejčastěji využili Zásilkovnu. Adekvátní doba pro doručení balíků je podle poloviny respondentů do dvou pracovních dnů. A co se týče ceny za dopravu, největší podíl dotázaných je toho názoru, že by měla být zdarma od určité ceny objednávky. Vyplývá to z výzkumu agentury Ressolution Group. 

Alespoň jednou týdně si balík nechává posílat 12 % Čechů, nejméně jednou do měsíce je to už 55 %. Zbylí dotázaní využívají doručovací služby s nižší frekvencí – 31 % zhruba jednou za tři měsíce, 14 % alespoň jednou za půl roku.

Nejlepší podpořené znalosti mezi doručovacími službami se momentálně těší PPL, Česká pošta a Zásilkovna – všechny tři v předloženém seznamu identifikovalo přes 90 % dotázaných. Těsně pod 90% znalostí se pohybuje služba Balíkovna a pětici nejznámějších pak uzavírá DPD, které zná 80 % lidí.

Pětice nejvyužívanějších služeb v posledním půl roce má už jednoznačnější pořadí. Nejčastěji respondenti (kteří znají alespoň jednu doručovací službu) využili Zásilkovnu (78 %), o druhé, resp. třetí místo se dělí PPL a Česká pošta (59 %), čtvrté patří Balíkovně (49 %) a páté DPD (35 %).

Podle zhruba poloviny respondentů by adekvátní lhůta pro doručení balíků měla být do dvou pracovních dnů, shodlo se na tom 54 % dotázaných. Necelé třetině (30 %) by stačily 3–4 pracovní dny. 15 % naopak uvedlo, že by doručení balíčku mělo proběhnout už do druhého dne od objednání. 

Co se týče ceny za dopravu balíčku, 7 % respondentů aktivních na internetu je toho názoru, že by měla být vždy zdarma. Podle více než třetiny by měla být zdarma od určité ceny objednávky a 28 % míní, že adekvátní cena je do 49 Kč. Cenu mezi 50 a 99 Kč považuje za odpovídající 29 % a pouze 1 % míní, že adekvátní cena dopravy je nad 100 Kč.

-stk-