Čepro kupuje čerpací stanice Robin Oil, zařadí je pod EuroOil

středa, 31. ledna 2024, 07:30 Aktuality, Retail MediaGuru

Čepro získává 75 čerpacích stanic značky Robin Oil, zařadí je do své sítě EuroOil.

Zdroj: Robin Oil

Zdroj: Robin Oil

Státní podnik Čepro kupuje celou síť čerpacích stanic Robin Oil. Získá tak 75 pump, které zařadí do své sítě EuroOil. Celkově bude mít 285 čerpacích stanic, což již řadí na třetí pozici na českém trhu za Orlen a Mol. 

„Pro další růst a rozvoj služeb v příštích letech se nabídka nákupu konkurenční sítě jeví jako další cesta pro zvyšování přidané hodnoty. Nákup Robin Oil znamená pro Čepro přímý ekonomický efekt i tržní podíl, který má specifickou hodnotu,“ zdůvodňuje transakci Jan Duspěva, generální ředitel Čepra. Transakci již posvětil i Úřad na ochranu hospodářské soutěže. Její cenu však společnost neuvedla. 

Robin Oil je dlouhodobým odběratelem pohonných hmot od Čepra s prodejem 150 mil. litrů ročně. V případě akvizice některou z konkurenčních společností by tak Čepro přišlo i o obchodní marži z velkoobchodního prodeje. Umístění obou sítí má jen minimální překrytí, navíc EuroOil získá mnohem více míst u dálnic a silnic I. třídy. „Robin Oil má k tomu mnohem větší prodejny s vysokou úrovní gastroslužeb, které nám doposud chyběly,“ doplňuje argumenty k nákupu Duspěva.

Významný potenciál Robin Oil vidí Čepro také v oblasti alternativních energií – v síti prozatím vůbec nebyly v nabídce. „Ve spojení hledáme i další synergie, ať už jde o logistiku, širší využití fleetových karet nebo nabídku doplňkových služeb,“ dodává Duspěva. 

Robin Oil je soukromá společnost, která začala po roce 1990 vytvářet sítě čerpacích stanic. Podle výroční zprávy utržila celkem 5,4 miliardy korun. 

-stk-