Dražba kmitočtů pro digitální rozhlas vynesla 79 milionů Kč

pátek, 5. ledna 2024, 12:35 Rádio, Aktuality ČTK

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) dokončil aukci kmitočtů pro digitální rozhlas DAB.

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Dražba kmitočtů pro digitální rozhlas DAB vypsaná loni Českým telekomunikačním úřadem (ČTÚ) vynesla 79,3 milionu Kč. Frekvence pro celoplošné digitální sítě získaly společnosti RTI cz a Czech Digital Group, regionální frekvence pro celkem 27 sítí pak vedle Czech Digital Group získaly firmy Broadcast Services, Fiera touch, GG Omikron, JOE media, Play CZ a Teleko digital. V tiskové zprávě to oznámil ČTÚ.

„Jsem rád, že se nám aukci podařilo dokončit úspěšně, když jsme uspokojili všechny zúčastněné zájemce a podařilo se rozdělit všechny nabízené bloky. Dalšímu rozvoji zemského digitálního rozhlasového vysílání tak již nestojí nic v cestě,“ uvedl předseda Rady ČTÚ Marek Ebert.

Ve výběrovém řízení jsou stanovená rozvojová kritéria, která by měla zajistit nejen úspěšný rozvoj DAB vysílání i efektivní využití přidělených rádiových kmitočtů. Celoplošné sítě mají do 18 měsíců pokrýt 50 procent obyvatel a dálnic a za dalších 12 měsíců pokrýt 80 procent obyvatel a dálnic. Regionální vysílání má pokrýt 40 procent obyvatel příslušného regionu do 24 měsíců a za dalších 24 měsíců následně 70 procent obyvatel regionu.

Mezi výhody digitálního rozhlasového vysílání patří zejména možnost rozšíření nabídky celoplošně šířených programů. Dále nabízí možnost lepší zvukové kvality nebo různé doplňkové multimediální funkce a aplikace, ke kterým příjemce nepotřebuje internet. DAB by měl umožnit výrazně lepší kvalitu a dostupnost příjmu za pohybu, tedy zejména v automobilech. Všechny nově prodávané automobily už povinně několik let přijímač DAB musí obsahovat.

-čtk-