Loni v Česku přibyla druhá největší plocha retail parků za 10 let

čtvrtek, 18. ledna 2024, 07:10 Aktuality, Retail MediaGuru

Více než 62 tisíc metrů čtverečních nákupních ploch v retail parcích se dokončilo v loňském roce na českém trhu. Jde o druhý největší přírůstek za posledních 10 let. 

Ilustrační foto, zdroj: Retail park Haná

Ilustrační foto, zdroj: Retail park Haná

Loni se u nás dokončilo více než 62 tisíc metrů čtverečních nákupních ploch v 17 retail parcích – nových, rekonstruovaných či rozšiřovaných. Jejich celková maloobchodní plocha tak vzrostla na 1,2 milionu m2 a na celkovém objemu maloobchodních ploch v Česku mají skoro třetinový podíl. Nejvíce těchto ploch je v Moravskoslezském kraji, v přepočtu na 1 000 obyvatel pak vede kraj Olomoucký. Dalších téměř 90 tisíc m2 je nyní ve výstavbě. Investice do retail parků loni přesáhly dvě miliardy korun, v letošním roce se očekávají další transakce. 

Nabídka moderních maloobchodních ploch v České republice na konci roku 2023 dosáhla téměř čtyř milionů metrů čtverečních (3,93 milionu m2). Retail parky nebo také nákupní parky, tedy obchodní zóny s několika samostatnými prodejnami disponujícími vlastními vchody a společným parkovištěm, z tohoto celkového objemu tvoří 31 %. Klasická nákupní centra se podílí zhruba 67 % a zbylá 2 % jsou outlety. Podíl retail parků na celkovém objemu moderních maloobchodních ploch v Česku za posledních pět let vzrostl o 5 procentních bodů. Vzhledem k rostoucímu zájmu o tento obchodní koncept ze strany pronajímatelů, nájemců i investorů lze očekávat, že procento z celkového objemu v následujících letech poroste.

„Retail parky se nadále těší velkému zájmu nakupujících, což podporuje jejich další výstavbu. Ta se soustředí primárně do menších měst do 10 tisíc obyvatel, kde devolopeři připravují menší projekty do 2500 m2. Dále se rozšiřují velké úspěšné projekty ve větších městech, u nichž je cílem posílit pozici v dané spádové oblasti,“ popisuje Jan Čížek, vedoucí týmu nákupních parků společnosti Cushman & Wakefield

Největším loni dokončeným projektem je rozšíření retail parku S1 Center Přerov o dalších 17200 m2, park tak nyní nabízí přes 29000 m2 maloobchodních ploch s 41 obchodními jednotkami. Dalším významným projektem je nová výstavba retail parku OC Poříčí v Blansku s rozlohou 6 900 m2 a téměř dvacítkou obchodních jednotek. Třetím největším loňským projektem je nová výstavba Retail parku Strakonická v Českých Budějovicích: jedná se o 12 obchodních jednotek na 6 000 m2.  

Největší retail parky dokončené v Česku v roce 2023

Název projektu

Typ

Developer

Velikost (m2)

S1 Center Přerov

Rozšíření

Saller Group

17 200

OC Poříčí

Nový

Fuertes Development

6 900

Retail Park Strakonická

Nový

Albert ČR

6 000

RP Úvaly u Prahy II.

Nový

KPD Group

3 700

OC Velká Bíteš

Nový

Fuertes Development

3 200

Zdroj: Cushman & Wakefield

Největší objem nákupních ploch v retail parcích se nachází v Moravskoslezském kraji (12 %) a v kraji Středočeském (11 %). Při přepočtu na 1000 obyvatel je nejvíce těchto ploch v Olomouckém kraji (178 m2 na 1000 obyvatel) a v kraji Vysočina (148 m2 na 1000 obyvatel). 

Skladba nájemců v retail parcích je zaměřená primárně na zboží denní potřeby – tvoří ji hlavně prodejci potravin, drogerie, elektra či vybavení pro domácnost a také v poslední době velice oblíbené diskontní prodejny. „Ve většině okresních měst nyní také evidujeme zvýšený zájem o nové prostory ze strany fastfoodových operátorů,“ dodává Čížek.  

Do budoucna developeři připravují další nové retail parky: ve výstavbě je nyní 87200 m2 jejich ploch a dalších více než 380000 m2 je v různých fázích přípravy. Pokud by se všechny plánované projekty dokončily podle plánů, plocha retail parků by se do roku 2025 mohla zvětšit o více než 400 tisíc m2. Nejvíce projektů ve výstavbě se nachází v kraji Středočeském (31 %) a Jihočeském (26 %). 

Zájem o nové retail parky nepolevuje ani ze strany investorů, neboť díky své skladbě nájemců nabízejí stabilní výnos z pronájmu - a investice je levnější než do klasických obchodních center. Do retail parků tak v poslední době finančně vstupuje řada velkých tuzemských investorů, a to nejen do těch v Česku, ale i do zahraničních: fond ZDR Investments loni v září koupil retail park v chorvatské Rijece v hodnotě jedné miliardy korun, zhruba stejnou částku loni investoval do deseti nákupních parků v Polsku investor BHM Group

„Do retail parků v Česku se v loňském roce investovalo přes 2 miliardy korun. Další prodeje nově dokončených retail parků jsou dle informací od developerů v jednání,“ přibližuje za  Cushman & Wakefield Jiří Kristek. 

-stk-