Mezinárodní vězeňské společenství připomíná písní děti vězňů

úterý, 23. ledna 2024, 07:05 Aktuality, Reklama MediaGuru

K připomenutí dětí vězňů vytvořilo Mezinárodní vězeňské společenství píseň i s videoklipem. 

Zdroj: Repro YT kapela Napořád

Zdroj: Repro YT kapela Napořád

Nezisková organizace Mezinárodní vězeňské společenství, jež se věnuje dětem vězňům, vydala novou písní i s videoklipem. Pod hudbou písně Srdce za zdí je podepsán hudebník Ondřej Škoch se svou kapelou Napořád, inspirována je texty dětí, které mají zkušenost s uvězněním rodiče. Těch je v Česku odhadem asi 40 tisíc. 

„Dětem vězňů, kterým se často říká neviditelné nebo zapomenuté děti, se naše neziskovka věnuje od svého založení v roce 2010. Jde o stigmatizovanou a přehlíženou skupinu ve společnosti. Když tyto děti na jednom z našich kempů psaly básně pro jeden z workshopů, netušili jsme, že jejich slova budou jednou žít dál v podobě písně, která se dostane k lidem. Píseň je vlastně takovým poselstvím pro ostatní děti s podobnou zkušeností,“ říká Gabriela Kabátová, ředitelka Mezinárodního vězeňského společenství. 

Premiéra písně zazněla loni v říjnu na Koncertu 5 Tváří zdi v Senátu Parlamentu ČR. Videoklip, jenž byl zveřejněn 18. ledna, se natáčel v prosinci v budově bývalých papíren ve Vraném nad Vltavou. Stojí za ním absolventi Filmové školy Písek – režie se ujal Stefan Lambert, za kamerou stál Tomáš B. Zvelebil. Natáčení se zúčastnily i děti, jejichž hlasy v písni znějí. Natáčecí tým i kapela se na realizaci videoklipu podílely zcela bez nároku na finanční odměnu. 

„S dětmi pracuji jako pedagog a sám jsem táta dvou dětí, takže tematika dětí vězňů mi je velmi blízká,“ uvádí Ondřej Škoch, autor hudby písně a frontman skupiny Napořád. Když skládal píseň Srdce za zdí, snažil se hlavně o to, aby byla autentická. „Píseň kombinuje rapové party dětí s klasickou písňovou formou. Dětští autoři si svoje pasáže dokonce sami natočili v mém hudebním studiu Creative Gap,“ dodává Ondřej Škoch, který je zároveň ambasadorem Mezinárodního vězeňského společenství a pomáhá s propagací tématu vězeňství.

-stk-