Na trh vstupuje bezhotovostní platební řešení Cvak pro podnikatele

úterý, 23. ledna 2024, 14:55 Aktuality, Marketing, Reklama MediaGuru

Air Bank, Fio banka, mBank a Moneta Money Bank představují možnost bezhotovostního placení u malých obchodníků. Podpoří ji kampaní. 

Za novým řešením Cvak stojí Air Bank spolu s Fio bankou, mBank a Monetou Money Bank, zdroj: Cvak / Air Bank.

Za novým řešením Cvak stojí Air Bank spolu s Fio bankou, mBank a Monetou Money Bank, zdroj: Cvak / Air Bank.

Celkem čtyři hráči z bankovního trhu – Air Bank, Fio banka, mBank a Moneta Money Bank – uvádí na trh novou službu Cvak, nabízející možnost bezhotovostního placení u malých obchodníků, u kterých není možné platit kartou. 

Bezhotovostní platby preferuje 8 z 10 Čechů, přesto u nás 40 % transakcí probíhá hotově, a to zejména u malých obchodníků. Podle studie společnosti McKinsey z roku 2022 zmiňují obchodníci mezi hlavními důvody, proč za své zboží nebo služby neumožňují platit bezhotovostně, drahé terminály, nepřehledné poplatky, složité papírování i obtížnou instalaci techniky. Platební řešení Cvak si klade ambici tuto situaci změnit. 

V jedné platformě spojuje Cvak možnost placení z účtu na účet a platby digitalizovanou platební kartou. Pokud má zákazník ve svém mobilu nainstalované mobilní bankovnictví některé z bank aktivně podporujících Cvak, platba se provede prostřednictvím platby z účtu na účet. Pokud zákazník nemá ve svém telefonu mobilní aplikaci takové banky, platba je provedena přes Google Pay nebo Apple Pay. Platby jsou provedeny tak, jako když zákazník platí kartou na klasickém terminálu. Prostřednictvím nové služby mohou zaplatit klienti všech bank. 

Obchodníkovi stačí k přijímání bezhotovostních plateb přes Cvak stačí mobilní aplikace Cvak spárovaná s jeho bankovním účtem, který využívá k podnikání. Obchodník může pro své podnikání dál používat účet, na který je zvyklý. K tomu si ještě musí zažádat o NFC kartu, kterou dostane zdarma. Ta poslouží místo klasického terminálu, nevyžaduje však zapojení do elektrické sítě, samostatné připojení k internetu ani žádnou technickou montáž. 

Cvak obchodníkům nabídne transparentní poplatkovou strukturou. „Využívání platebního řešení Cvak je pro obchodníky spojené s jediným poplatkem ve formě 0,8 procenta z platby, a to je vše,“ uvádí Jiří Suchý, ředitel divize Produkty a inovace Air Bank, v jehož týmu platební řešení Cvak vzniklo. Ve chvíli, kdy nebude obchodník Cvak využívat, neplatí žádné další poplatky. 

Na webových stránkách www.cvak.cz najdou zájemci z řad obchodníků kontaktní formulář, přes který se mohou do služby zaregistrovat. V tuto chvíli je služba svým uživatelským nastavením připravená zejména pro malé podnikatele, kteří své služby a zboží prodávají osobně. V další fázi nabídne Cvak uživatelsky vhodné prostředí i obchodníkům s více zaměstnanci nebo více provozovnami. 

Unikátní platební řešení Cvak je již od začátku koncipované tak, aby se k jeho dalšímu rozvoji mohli připojit i ostatní hráči na trhu. Air Bank je ve vývoji řešení Cvak zapojená už od začátku, v průběhu roku 2024 se k projektu připojí také Fio banka, mBank a Moneta Money Bank.

Službu bude podporovat také marketingová kampaň. „V tuto chvíli počítáme s PR podporou a komunikací na sociálních sítích Cvaku. Později přidáme i další komunikační kanály s cílem oslovit malé obchodníky, pro které je Cvak nejvíce relevantní,“ popisuje na dotaz MediaGuru tisková mluvčí Air Bank Jana Pokorná s tím, že složení kanály i načasování se bude ještě ladit podle aktuální potřeby. 

-stk-