Netflix loni uvedl méně obsahu, klesla i sledovanost

středa, 24. ledna 2024, 07:20 TV MediaGuru

Netflix loni vyrobil méně obsahu, navíc nasazované filmové a seriálové hity nedosahují takové popularity jako v předcházejících letech, všímá si Erika Luzsicza.

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Nekonečná divácká nabídka nemusí být ve skutečnosti vůbec nekonečná. Dlouhé roky jsme byli zvyklí, že databáze streamovacích platforem jsou nepřeberné narůstají závratným tempem. Ale čerstvé statistiky ukazují, že loni došlo k obratu. Netflix totiž ve srovnání s rokem 2022 nasadil o 16 % filmů a seriálů méně.

Samozřejmě loňský rok zasáhla Hollywood jedna z největších odborových stávek. Ta běžela celé léto do začátku podzimu, přičemž streamovací gigant měl co do premiér nejslabší čtvrté čtvrtletí, kdy se naopak vzhledem k vánočnímu období dá očekávat největší sledovanost. Jen samotných seriálů uvedla platforma během druhé polovinu roku o 60 méně. Celková sledovanost Netflixu rovněž spadla, a to dokonce o 17 procent.

Jak je u streamovací jedničky zvykem, uvádí počty zhlédnutých hodin. V konkrétních číslech to tedy znamená, že diváci sledovali videa na platformě o 7 miliard hodin méně. A propad je to markantní, protože podle pololetní zprávy společnosti byl tehdy rozdíl jen necelá 4 %, tedy 330 milionů stremovaných hodin.

Detailnější srovnání pak ukazují, že nasazované filmové a seriálové hity zdaleka nedosahují takové popularity jako tomu bylo v předcházejících letech. Loni se stal nejsledovanějším pořadem Noční Agent od tvůrce Shawna Ryana, který dosáhl na 216,4 milionů hodin streamování. Přitom dvousetmilionovou hranici streamování překonaly v roce 2022 hned tři pořady, z toho Wednesday, která byla nasazena v prosinci, toto číslo překonala dvakrát a to hned během jednoho týdne.

Jak upozornila agentura Bloomberg, jisté zpomalení jde na vrub chystaným změnám, které Netflix oznamoval již začátkem loňského roku. Společnost například přišla s interní restrukturalizací, při které sloučila několik filmových divizí. Zároveň chce vyprodukovat méně vlastních filmů, přičemž ty by si měly kvalitativně polepšit.

Nutno dodat, že méně obsahu produkuje i konkurence. Například HBO Max a také Disney+ seškrtávají a přesouvají své projekty již delší dobu. Společnost Disney+ stáhla ze své nabídky stovku titulů.  Obdobně i HBO prodalo část vlastní produkce konkurenci.

Autorka textu: Erika Luzsicza, Axocom

Netflix v roce 2023

Netflix ke konci roku 2023 registroval 260 mil. předplatitelů a oproti roku 2022 jejich počet navýšil o 30 milionů (+13 %). Nejrychleji přibýval počet předplatitelů ve 4. čtvrtletí 2023 (+13 mil.).  Celkové výnosy dosáhly v loňském roce 33,7 mld. USD (meziročně +7 %), čistý zisk představoval 5,4 mld. USD (+20 %). 40 % registrací v roce 2023 přinesla nová nabídla kombinovaného předplatného s reklamou. Tuto službu má využívat 23 mil. uživatelů. Pro rok 2024 firma potvrdila, že na některých reklamních trzích začne ustupovat od svého základního plánu předplatného bez reklamy (za cenu 11,99 USD měsíčně) a plánuje také navýšit ceny.

-red-