Slevy povánočních výprodejů jsou letos přehlednější

pondělí, 8. ledna 2024, 06:50 Aktuality, Retail MediaGuru

V souvislosti s novou legislativou jsou povánoční slevy pro spotřebitele letos přehlednější. I tak je potřeba obezřetnost. 

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

České e-shopy prakticky ihned po Vánocích odstartovaly akční výprodeje. Slevy, které v případě sezonního zboží mohou dosáhnout i 50 %, jsou nyní v plném proudu.

„Výprodeje k období po Vánocích patří. I v souvislosti s novou legislativou jsou teď v českých kamenných i internetových obchodech přehlednější. Zákazníci v našich e-shopech ihned vidí, jaká sleva na ně čeká. A využít tak mohou řady výhodných nabídek,“ říká výkonný ředitel Asociace pro elektronickou komerci (APEK) Jan Vetyška

Češi na zvýhodněné nabídky slyší, dopady inflace a obecně složitější ekonomická situace tento fakt ještě podpořily. „Už v průběhu roku nám výzkum mezi zákazníky potvrdil, že 70 % Čechů muselo upravit svůj přístup k nakupování. Dvě třetiny z takto zasažených nám potvrdily, že se snaží nakupovat především zboží, které je ve slevě,“ dodává Vetyška. A velmi podobné to je i s výběrem e-shopu. Téměř polovina (48 %) spotřebitelů cíleně vyhledává internetové obchody, které výprodeje a výhodné nabídky nabízí.

Samotná výše slev se významně odvíjí od konkrétní kategorie zboží. V oblastech, kde hraje významnou roli sezona, je možné se setkat se zvýhodněnými nabídkami, které dosahují až 50 % slev. To se týká například oblečení a obuvi nebo zimního sportovního zboží. U elektroniky se pak nejčastěji slevy pohybují mezi 10 a 20 %

„Jak potvrdila řada předvánočních testů, české e-shopy uvádí výši zvýhodnění správně a zákazníci si tak v nich mohou bezpečně vybírat. Na druhou stranu, s ohledem na odlišnosti ve výkladech či přístupech u zahraničních obchodníků, doporučujeme i tak jistou obezřetnost. Porovnání nejvýhodnějších nabídek pro konkrétní druh zboží je v online prostředí snadné a může nakupujícím ušetřit významné finanční prostředky. Stejně tak je důležité zmínit, že na marketplaces neplatí stejná pravidla jako v klasických obchodech. A tak může nastat situace, kdy je sice zboží ve slevě u konkrétního prodejce, ale současně nemusí být ani v samotném on-line tržišti tím nejlevnějším,“ přibližuje Jan Vetyška.

Povánoční výprodeje zpravidla startují ihned po Štědrém dni nebo nejpozději na začátku nového roku. V řadě e-shopů probíhají až do výprodeje konkrétního zboží, někde jsou ale časově omezené. 

-stk-