Tržby v maloobchodě v listopadu poprvé po 18 měsících rostly

sobota, 13. ledna 2024, 07:30 Aktuality, Retail MediaGuru

Tržby v maloobchodě se v listopadu loňského roku zvýšily o 0,9 %. Jedná se o první růst po 18 měsících poklesu.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Tržby v maloobchodě v Česku loni v listopadu poprvé po 18 měsících poklesu meziročně vzrostly. Zvýšily se o 0,9 procenta. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ)

„Maloobchodní tržby po očištění o cenové vlivy po osmnácti měsících poklesu zaznamenaly v listopadu meziroční růst. Na zvýšení se podílel prodej nepotravinářského zboží a pohonných hmot. I nadále však pokračoval pokles tržeb za prodej potravin,“ říká Jana Gotvaldová, vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ.

Meziročně se maloobchodní tržby v listopadu zvýšily reálně o 0,9 %, přičemž za pohonné hmoty vzrostly o 3,7 % a za nepotravinářské zboží o 1,3 %, naopak za potraviny klesly o 0,7 %. Tržby ve specializovaných prodejnách s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím meziročně vzrostly o 9,9 %, s kosmetickými a toaletními výrobky o 7,2 %, s počítačovým a komunikačním zařízením o 6,6 % a s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci o 0,3 %. Naopak tržby klesly v prodejnách s výrobky pro domácnost o 6,5 % a s oděvy a obuví o 6,2 %. Tržby ve specializovaných prodejnách potravin se snížily o 1,4 % a v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin o 0,7 %. V nespecializovaných prodejnách s převahou nepotravinářského zboží se tržby zvýšily o 9,3 %. Internetovým a zásilkovým obchodům tržby vzrostly o 5,6 %.

To, že maloobchodní tržby loni v listopadu po 18 měsících poklesu meziročně vzrostly, je podle analytiků překvapením. Trh počítal s dalším meziročním snížením, řekli ČTK. Zda se spotřebitelská nálada v Česku opravdu začíná výrazněji zvedat ale podle nich ukážou až nadcházející měsíce. Roli mohly hrát nákupy vánočních dárků ve slevách. 

-stk-, -čtk-