Zprávy na TV Brno 1 bude od března moderovat AI

úterý, 16. ledna 2024, 14:55 Aktuality, TV MediaGuru

Regionální televize TV Brno 1 nasazuje do zpravodajství umělou inteligenci.

Zdroj: repro TV Brno

Zdroj: repro TV Brno

První televizní zpravodajství moderované umělou inteligencí (AI) uvidí diváci na obrazovkách ve vysílání TV Brno 1 v pátek 1. března 2024 od 18 hodin. Hlavním důvodem pro zařazení umělé inteligence do moderování televizních zpráv je podle slov ředitele TV Brno 1 Pavla Doležala příležitost vyzkoušet v Česku něco nového.

„Náš projekt umělé inteligence je určen pro moderování zpravodajství na TV Brno 1. Svým AI moderátorům jsme dali jména, která patří v České republice k nejčastěji užívaným – Anna a Jan. Moderátoři i jejich hlasy působí hodně uvěřitelně, o tom je možno přesvědčit se již nyní v testovací verzi na webu, Facebooku i Tik Toku TV Brno,“ uvedl Doležal.

Podle Jana Kynčla, který se na tvorbě zavedení AI v televizi podílel, jsou digitální moderátoři technologicky vytvářeni jako tzv. AI avataři – hyperrealistické osoby, které jsou syntetické, odrážejí lidský vzhled a napodobují řeč včetně mimiky a gest. „Předlohou pro avatara může být i skutečný žijící i nežijící člověk, ovšem pro náš projekt jsme použili plně syntetické předlohy neexistujících osob, takový avatar nestárne a neumírá. Naši avataři samozřejmě nerozumějí textu, který je necháváme předčítat, a proto do něj musíme vkládat značky, které upravují intonaci, rychlost a frázování. V současné době máme k dispozici dva předdefinované hlasy, ale v plánu je vytvořit několik dalších moderátorských avatarů lišících se věkem, pohlavím či barvou hlasu," dodal. TV Brno 1 pracuje podle jeho slov také na hlasech, které budou ovládat nářečí.

Stanici TV Brno 1 provozuje společnost Brno TV, kterou vlastní společnosti Our Media (60 %) a Primetime Media (40 %). Vysílá v pozemním vysílání DVB-T2 na kanále 46, živě na internetu a je také v nabídce kabelových a IP operátorů (UPC, Netbox, Itself), Digi2Go a Sledovanitv.cz).

-mav-