COOP chce letos otevřít na 80 automatizovaných prodejen

úterý, 20. února 2024, 15:30 Aktuality, Retail MediaGuru

V letošním roce chce COOP otevřít zhruba 80 automatizovaných prodejen, koncept se jednoznačně osvědčil. 

Zdroj: COOP

Zdroj: COOP

Před dvěma lety otevřela společnost COOP ve Strakonicích svou první automatizovanou prodejnu, jež je zákazníkům k dispozici 24 hodin denně sedm dní v týdnu. Dnes jich provozuje kolem 25 a v letošním roce by jich mělo přibýt dalších 80. „Koncept se jednoznačně osvědčil, a proto dnes otevíráme i několik takových prodejen měsíčně,“ říká na dotaz MediaGuru Lukáš Němčík, ředitel rozvoje a marketingu sítě COOP. 

„Budou přibývat všechny typy prodejen, tedy jak prodejny v menších městech, tak i v obcích či v turistických lokalitách. Chystáme z pohledu typu prodejen i další formáty určené pro velmi specifické lokality. O detailech zatím bohužel nemůžeme informovat,“ dodává Němčík

V současnosti má COOP na trhu prodejny, které fungují čistě v automatizovaném režimu nebo mají jen velmi omezenou standardní otevírací dobu. Kromě toho vedle nich stojí i obchody, které jsou otevřeny každý den v týdnu a automatizovaný prodej u nich představuje jen doplněk k tomu standardnímu s obsluhou. „V obchodech s standardní otevírací dobou se obrat realizovaný v automatizovaném režimu pohybuje mezi 10–20 %,“ přibližuje Němčík s tím, že občas jsou k vidění i sezónní výkyvy. Například o loňských Vánocích se v prodejně v Lipně nad Vltavou realizovala téměř polovina nákupů v automatizovaném režimu. 

Díky automatizovaným prodejnám se COOPu daří nejen navyšovat obrat, ale mnohdy i zachránit malý venkovský obchod. „Na venkově automatizace přispívá k  udržení obchodní obslužnosti v regionu a zachování služby v místě, městské prodejně přispěje rozšířením otevírací doby a lepším komfortem pro zákazníky,“ popisuje Němčík. 

Nákupní chování se přitom mimo standardní otevírací dobu mění. Zákazníci si chtějí více dopřávat a nakupují více cukrovinek, slaných pochutin a podobných produktů. Rovněž se prodává i více alkoholu. „Na druhou stranu lidé, kteří využijí automatizovanou prodejnu při pozdějších návratech z práce, nebo třeba ti, co pracují v továrních na směny, zase chtějí čerstvé zboží k snídani či večeři,“ doplňuje Němčík. 

COOP na českém trhu není jediný hráč, který rozvíjí koncept automatizovaných či hybridních prodejen. Čtyři takové prodejny provozuje nyní i Super zoo. V plánu má letos spuštění své první provozovny i aliance Můj obchod, za níž stojí Makro. Automatizované prodejny s RFID čipy nyní testuje také Minute Shop společnosti Store Invent, jež plánuje do dvou let otevřít 100 takových obchodů. 

-stk-