ČT spustila novou verzi aplikace Teletext, rozšířila iVysílání

úterý, 6. února 2024, 16:00 Aktuality, TV MediaGuru

Česká televize nadále vidí perspektivu ve službě Teletext, připravila novou podobu hybridní aplikace. Zároveň rozšířila iVysílání na další dvě smart TV platformy.

Nová podoba Teletextu České televize, zdroj: Česká televize

Nová podoba Teletextu České televize, zdroj: Česká televize

Česká televize spustila novou verzi hybridní aplikace Teletext postavené na internetové technologii. V novém designu rozšiřuje obsah Teletextu o nové funkce, běžně využívané na internetu. Novinkou je například zvětšení písma pomocí žlutého tlačítka nebo možnost ukládat stránky do oblíbených a vytvořit si vlastní blok těch nejžádanějších.

„Teletext byl první aplikací technologie HbbTV v České republice, kterou Česká televize vysílá už od května 2012,“ říká produktový manažer televizních platforem Jan Zeman. „Díky této technologii i Teletext získává nové uživatele. V současné době využívá tuto formu prezentace teletextových dat cca 50 až 60 tisíc unikátních uživatelů. Počet zobrazených stránek činil jen za prosinec loňského roku 3 milióny 886 tisíc. To jsou klíčové důvody, proč Česká televize přikročila k inovaci klasického informačního zdroje i v moderní technologii HbbTV,“ dodal.

Česká televize pokračuje i v postupném rozšiřování dostupnosti své klíčové digitální služby, a to iVysílání. Nedávno zprovoznila další dvě verze televizní aplikace. Jedná se o nové televizory Philips se systémem Titan OS (výrobce zároveň připravuje upgrade modelů 2021 a 2022, aby bylo iVysílání dostupné i na televizorech Philips se systémem Saphi). Další televizní platformou je Vidaa od společnosti Hisense. Momentálně je aplikace dostupná na všech modelech Hisense od roku 2022 a zároveň probíhají testy pro případný upgrade na modely 2020 a 2021.

„Televizní verze iVysílání je tak dnes již dostupná na sedmi televizních platformách. Kromě masivně využívané verze HbbTV (červené tlačítko) se jedná o Smart TV verze pro systémy Android TV (mj. televizory Sony, Philips, TCL, JVC a řada dalších), Samsung Tizen, LG WebOS a Apple TV. Nově i pro platformy Hisense a Philips,“ uzavírá Jan Zeman.

Přes červené tlačítko využívá služeb dospělé verze iVysílání cca 700 tisíc unikátních uživatelů měsíčně (prosinec 2023). Přibližně 130 tisíc unikáních měsíčních uživatelů přistupuje k obsahu iVysílání přes „dětskou“ aplikaci HbbTV iVysílání :D.

-mav-