Do Berlína na Ecommerce Expo hlavně za networkingem

pondělí, 26. února 2024, 15:35 Retail MediaGuru

Postřehy z letošního ročníku konference E-commerce Expo, která se konala v Berlíně, shrnuje Daniel Blažek.

Zatímco celá česká marketingová komunita se přesunula minulý čtvrtek do Brna na nabitý Marketing Festival, já se i v letošním roce vypravil do Berlína na konferenci E-commerce Expo. Akce přilákala přes 10 tisíc návštěvníků a 250 vystavovatelů, mezi nimiž nechyběly ani české firmy jako Acomware, Disivo, Proficio, BaseLinker, Packeta nebo Expandeco.

Konference nabízela oblíbený hybridní formát kombinující veletržní část (s vystavujícími e-commerce řešeními od logistiky až po marketing) s přednáškami. Ty byly rovnoměrně tematicky rozprostřené a nezaměřovaly se jen na aktuálně trendující téma umělé inteligence. Český Rohlík.cz prezentoval jejich skladovou technologii, Uber řešení rychlého doručení pro e-shopy, německá jednička mezi srovnávači Idealo.de stav německého e-commerce trhu a aktuální náladu a trendy v chování místních zákazníků. Oproti loňskému roku jsem měl méně štěstí na zajímavé případové studie věnující se oblasti marketplaces a specificky Amazonu. Za slabinu konference považuji to, že organizátoři umožňují některým speakerům prezentovat v němčině při velkém zastoupení mezinárodních účastníků.

Hrozba přichází z Číny?

I v Berlíně se řešilo stejně jako aktuálně v Česku, jak moc zahýbá s místním e-commerce prostředím extrémně vysoká aktivita nových čínských dravců Shein a především pak Temu, který vykazuje dynamický růst a extrémně vysokou vizibilitu na poli marketingu. I přes jejich brutální nárůst však globálním hegemonem zůstává americký Amazon.

Růst asijských firem, zdroj: prezentace E-commerce Expo

Růst asijských firem, zdroj: prezentace E-commerce Expo

Změny v chování německých zákazníků

S ohledem na pokračující inflaci zůstávají němečtí zákaznici více cenově citliví. Hledají způsoby, jak ušetřit, což hraje do karet právě hráčům jako je Idealo.de. Dalším trendem, který s tím částečně souvisí, je zvýšená ochota Němců nakupovat z e-shopů ze zahraničí (včetně Číny), pokud cítí, že tím mohou zásadně ušetřit. Rostoucím trendem je i nákup použitého (second-hand) zboží, tzv. re-commerce. Souvisí to s větším zájmem německých zákazníků o životní prostředí a pravděpodobnou snahou ušetřit. Větší ohleduplnost k životnímu prostředí paradoxně ostře kontrastuje s tou zvýšenou ochotou nakupovat levné zboží z Číny. Předpokládám, že v tomhle se budou domácí zákaznické skupiny zásadně rozdělovat.

Závěrečné hodnocení

Z mého pohledu byla konference spíše příležitostí k navázání kontaktů než k získání nových podnětů. Důvodem je i to, že je účast na konferenci zdarma a organizátoři umožňují prezentovat různým firmám, které se občas neubrání tomu pojmout prezentaci jako prodejní. V tomto směru je nutné vyseknout poklonu organizátorům českého Marketing Festivalu, který si dlouhodobě zakládá na skvělých inspirativních přednášejících. Příští rok tedy spíše než do Berlína vyrazit do Brna.

Autor textu: Daniel Blažek, Transact Director, Omnicom Media Group