Nova Sport 5 startuje. Kde závody Formule 1 dále sledovat?

čtvrtek, 29. února 2024, 00:10 TV Lukáš Polák

Skupina Nova spouští při příležitosti zahájení nové sezóny Formule 1 svůj pátý sportovní kanál. Pro diváky, kteří se k němu nedostanou, existuje několik alternativ.

Redakce MediaGuru představuje další možnosti sledování závodů formule 1. Foto: Pixabay

Redakce MediaGuru představuje další možnosti sledování závodů formule 1. Foto: Pixabay

Nové sportovní kanály Nova Sport 5 pro kompletní pokrytí Formule 1 a Nova Sport 6 pro závody Moto GP představila TV Nova před dvěma týdny. Nova si vysílacích práv velmi cení, a proto si za tyto programy žádá od operátorů vysokou cenu, kterou nejsou zejména malí hráči schopni akceptovat. Den před startem Nova Sport 5 bylo jasné, že nový sportovní kanál nabídne pouze Skylink (satelit a OTT), obě nové stanice Nova Sport 5 a Nova Sport 6 pak placená televize O2 TV a také Telly.

Pro diváky, kteří nemají ke kanálům Nova Sport přístup, existují určité alternativy sledování Formule 1. Jsou jimi streamingová služba F1 TV, přeshraniční zásah vysílačů rakouské ORF 1 a satelitní distribuce německé komerční televize RTL. U druhé a třetí možnosti se musí diváci spokojit pouze s klasickým rozlišením, zato je ale nic nestojí. Obě ze stanic pak mají v nabídce i vybraní operátoři placené televize. Oficiálně by se v době závodů měly tyto přenosy skrývat například pod statickou obrazovku s důvodem blokace.

Streamingová služba F1 TV

F1 TV je oficiální streamingovou službou určenou pro fanoušky Formule 1 a všech jejích přidružených odnoží. V Česku a na Slovensku byla spuštěna 8. března 2021. Služba je k dispozici na mobilních platformách se systémy Android a iOS (Apple), spustit lze také v Android TV a Apple TV. Druhá kategorie zařízení dává možnost dostat F1 TV na velkou obrazovku a udělat z ní de facto plnohodnotnou VOD službu. Za nabídku je třeba hradit měsíční předplatné a nevýhodou je absence češtiny. Podporovány jsou angličtina, němčina, francouzština, španělština, portugalština a holandština.

Co služba stojí? Vybírat lze ze dvou tarifů – levnější a dražší. Ten první, za 29,99 euro/rok, v přepočtu necelých 760 korun, nabízí přístup pouze k záznamům Formule 1, videotéce s dokumenty a archivu více než 650 závodů historie. Kompletní pokrytí tohoto motoristického sportu živě včetně záznamů formule 2, formule 3 a Porsche Supercupu znamená pořízení tarifu F1 TV Pro za 59,99 euro/rok, tedy cca. 1520 korun. Měsíčně to při roční platbě vychází na cca. 127 korun.

Nové funkce F1 TV v roce 2024

F1 TV přichází spolu se startem nové sezóny závodů Formule 1 v Bahrainu se třemi novinkami: Přepracovaným designem vhodným pro mobilní zařízení, který usnadňuje navigaci a výběr obsahu na cestách, nové interaktivní vysílací schéma přizpůsobené pro webový prohlížeč a mobilní zařízení a v neposlední řadě více dostupných platebních metod s přidáním podpory AMEX. F1 TV chce více využívat dostupná data k jednotlivým závodům, nabízet je svým předplatitelům a přinést i exkluzivní obsah v podobě dokumentů, které nebudou k dispozici jinde.

Streamingová služba se opírá o rozsáhlou knihovnu více než 5 500 titulů video obsahu a další více než tisícovky hodin, které jsou zaměřené na samotné pokrytí závodů.

U sousedů v neplacené TV

V rámci partnerství s placenou televizí Sky Deutschland si mediální skupina RTL zajistila mimo jiné práva na sedm závodů Formule 1 a dvanáct přímých kvalifikačních jízd – od sezóny 2024, a to exkluzivně pro bezplatné televizní vysílání. RTL je k dispozici volně v satelitní distribuci prostřednictvím družice Astra na pozici 19,2 stupně východně. Program mají v nabídce i někteří v Česku působící operátoři. Zde je ale otázkou, zda si Nova nepohlídá znepřístupnění vysílání právě v době přenosů Formule 1. Kanál je v bezplatném vysílání k dispozici pouze v SD.

V Rakousku se motoristický sport rozdělil mezi dva vysílatele – veřejnoprávní ORF a soukromou Servus TV. Vysílání kanálů ORF je k dispozici v nabídkách hned několika operátorů, byť pravděpodobně na základě starého dobrého tvrzení: „je to přeshraniční příjem“. I zde by mělo správně u českých operátorů poskytujících služby placené televize docházet oficiálně k zakrytí obrazovky s vysílaným přenosem. Kanály ORF 1 a ORF 2 ve standardním rozlišení jsou také součástí bezplatné nabídky rakouské pozemní televize, privátní Servus TV je zakódovaná.

Volné přenosy závodů Formule 1 na ORF

  • 9. března – Velká cena Saudské Arábie (Dschidda)
  • 7. dubna – Velká cena Japonska (Suzuka)
  • 5. května – Velká cena USA (Miami)
  • 26. května – Velká cena Monaka (Monako)
  • 23. června – Velká cena Španělska (Barcelona)
  • 7. července – Velká cena Velké Británie (Silverstone)
  • 21. července – Velká cena Maďarska (Budapešť)
  • 1. září – Velká cena Itálie (Monza)
  • 22. září – Velká cena Singapuru (Singapur)
  • 27. října – Velká cena Mexika (Mexiko)
  • 24. listopadu – Velká cena USA (Las Vegas)
  • 8. prosince – Velká cena Spojených arabských emirátů (Abu Dhabi)

Volné přenosy závodů Formule 1 na RTL

  • 2. března – Velká cena Bahrainu (Sakhir)
  • 21. července – Velká cena Maďarska (Budapešť)
  • 28. července – Velká cena Belgie (Spa)
  • 25. srpna – Velká cena Nizozemska (Zandvoort)
  • 1. září – Velká cena Itálie (Monza)
  • 15. září – Velká cena Azerbajdžánu (Baku)
  • 23. listopadu – Velká cena Las Vegas

Vodafone TV a Magenta TV zatím nemají Nova Sport 5 a 6

čtvrtek 29. února 2024