Seriál To se vysvětlí, soudruzi! zahájí na ČT od 3. března

úterý, 13. února 2024, 11:20 Aktuality, TV MediaGuru

Česká televize zařadí do jarního vysílání nový seriál To se vysvětlí, soudruzi!, který se zabývá zkoumáním paranormálních jevů v Československu. Na výrobě spolupracovala německá ZDF.

To se vysvětlí, soudruzi!, zdroj: Česká televize

To se vysvětlí, soudruzi!, zdroj: Česká televize

Od neděle 3. března zařadí ČT1 od 20:10 nový osmidílný seriál To se vysvětlí, soudruzi!. V nedělním hlavním vysílacím čase vystřídá seriál Smysl pro tumor, který se na konci února uzavře. V novém seriálu se míchá několik žánrů – komedie, parodie, sci-fi, detektivka, horor i western. Seriál režírovali Matěj Chlupáček a Michal Samir, scénář napsali Miro Šifra, Lucie Vaňková a Marie Stará. 

Příběh o zkoumání paranormálních jevů v bývalém Československu se opírá o tehdy existující Ústav zkoumající paranormální jevy.  „Jevy,
kterými se zabýváme, mají určité kořeny v pravdě," uvedli tvůrci seriálu. 

Paranormální jevy zkoumá v seriálu tým vědců v čele s Jiřím Macháčkem a Janem Cinou. O racionální vysvětlení případů naopak usilují agenti StB. Zahráli si je Anna Fialová a Leoš Noha

V názvech jednotlivých dílů autoři odkazují ke komediím tvůrců Václava Vorlíčka nebo Jindřicha Poláka. „Tento seriál se nevrací pouze do naší nedávné historie, tedy do 80. let minulého století, ale je také významným návratem ke koprodukční spolupráci s německými televizními společnostmi. Diváci na obou stranách naší západní hranice si dodnes pamatují Arabelu, Návštěvníky nebo Létajícího Čestmíra. V případě série To se vysvětlí, soudruzi! se Česká televize dohodla na spolupráci s veřejnoprávní ZDF,“ uvedl generální ředitel ČT Jan Souček.

„Doposud se všichni o tématu Státní bezpečnosti zdráhali referovat jinak než naprosto vážně, seriózně a jednoznačně negativně, což
je zcela v pořádku. Myslím si ale, že je zdravé se na tuto problematiku začít dívat jinak. Začít si z toho dělat legraci,“ dodal kreativní producent Jan Lekeš.

Režiséři Matěj Chlupáček a Michal Samir svůj první společný seriál natáčeli šedesát dní a výraznou vizuální stylizaci doplnili více než sto padesáti speciálními efekty. Tvůrci do hlavních či vedlejších rolí oslovili čtyřiadevadesát protagonistů. Dále hrají Darija Pavlovičová, Lenka Termerová, Richard Stanke, Ján Jackuliak, Michal Kern, Tomáš Kobr nebo Kampan Soni.

Seriál To se vysvětlí, soudruzi! bude dostupný také v iVysílání ČT, kde diváci v rubrice „Což takhle dát si sci-fi" najdou i výběr československých crazy komedií.

Bližší informace o seriálu najdete v presskitu níže.

-mav-

Survivor míří do vysílání TV Nova od úterý 5. března

pondělí 12. února 2024