TikTok přišel o hudbu Universal Music Group

neděle, 4. února 2024, 07:35 Internet & Mobil MediaGuru

Videa zveřejněná přes čínskou sociální síť už neobsahují písničky Taylor Swift a dalších hvězd, které má pod smlouvou největší světové hudební vydavatelství. Významnou roli má v kauze hrát i umělá inteligence.

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Je to spor, který může předznamenat budoucnost sociálních médií a digitální zábavy. Hudební vydavatelství Universal Music Group (UMG) tento týden oznámilo, že si od spolupráce s TikTokem dává pauzu, čínská platforma následně odstranila ze své hudební knihovny písně interpretů spadajících pod Universal. Již publikovaná tiktoková videa doprovázená jejich hudbou přišla o hudební stopu.

Příčinou sporu jsou peníze, respektive poplatky. UMG tvrdí, že se s TikTokem nedokázalo dohodnout na výši plateb za užití konkrétních děl. Sociální síť se podle UMG snaží postavit svůj byznys na využívání hudby, aniž by byla ochotná tvůrcům platit odpovídající částku. Vydavatelství dále argumentuje, že platby od sociální sítě s více než miliardou uživatelů tvoří pouhé procento jeho příjmů. Jenže pohled TikToku je zásadně odlišný. Jeho prohlášení zmiňuje údajnou chamtivost UMG a skutečnost, že s jinými vydavatelstvími zásadní rozkoly neměla.

Spor o budoucnost

Peníze, respektive výše odměn, ale není jediným předmětem sporu. Universal dále obviňuje TikTok, že „nechává svou platformu zaplavit písničkami, které generuje umělá inteligence. „Vydavatelství dokonce neváhá v souvislosti se směřováním TikToku mluvit o krocích, „které lze označit jako sponzorování náhrady živých umělců umělou inteligencí“. Otázka, nakolik dokáže AI nahradit tvorbu člověka, se stává pro řadu firem stále naléhavější a v případě dalšího prudkého rozvoje této technologie by mohlo jít přímo o otázku přežití.

Konkrétně potenciál umělé inteligence v podobě vytváření písniček „na míru“, tedy podle textového zadání uživatele, už letos mohli někteří tiktokeři vyzkoušet. Například ukázka ve vloženém příspěvku níže podle serveru The Verge připomíná tvorbu zpěvačky Britney Spears:

@kristileilani What is TikTok AI Song? The new experimental feature, powered by the Bloom LLM, lets creators generate unique songs and lyrics for videos and photos. 🎧 #tiktoknews #newfeature #generativeai #aimusic #aimusicvideo #tiktokai #tiktokaisong #bloom #llm #macinelearning #whatisit #testing ♬ I'm an a i - Kristi Leilani

Generativní umělá inteligence nicméně netvoří sama od sebe, nýbrž obvykle vychází z nějaké své natrénované sestavy a sady dat. Podobně je tomu u TikToku a jeho použití generativního modelu Bloom, který má k dispozici interní tiktokový hudební katalog. Ten se pak podle přání uživatele více či méně nápaditým způsobem „remixuje“ a osadí textem.

Jak moc tahle inovace dokáže nahradit zavedený systém licencování tvorby živých umělců, to nejspíše bude intenzivně zajímat i firmy z jiných odvětví. Například ze zpravodajství, kde některá přední vydavatelství také přistupují k rozmachu umělé inteligence značně podezíravě. Na konci roku podal vydavatel The New York Times žalobu na Microsoft a společnost OpenAI za to, že jazykový model ChatGPT měl trénovat své schopnosti a znalosti mimo jiné na zpravodajských článcích The New York Times bez souhlasu vydavatelství. V delším horizontu by pak mohla mediální i hudební vydavatelství usilovat o to, aby nejrůznější modely umělé inteligence měly přístup k archivu jejich tvorby jen za poplatek. Mezitím ale nejspíš přibude sporů podobných těm mezi Universal Music Group a TikTokem.

-riv-