Trendy v komunikaci: AI, udržitelnost a uvěřitelnost

pondělí, 5. února 2024, 17:35 PR MediaGuru

Podle agentury Grayling letošní rok ovlivní pět klíčových trendů, mezi něž se řadí umělá inteligence, udržitelnost a více uvěřitelnosti. 

Zdroj: Freepik.com

Zdroj: Freepik.com

Komunikaci v letošním roce bude podle reportu „Creating Advantage 2024“ agentury Grayling formovat pět klíčových trendů. Patří mezi ně volby, umělá inteligence, udržitelnost, důraz na uvěřitelnost a také nerůst. 

Letošní rok je rokem voleb. Ve více než 70 zemích bude volit přibližně polovina světové populace. Očekává se, že geopolitické změny, zejména listopadové prezidentské volby v USA, zásadně ovlivní firmy a průmysl.

Dalším důležitým trendem je umělá inteligence. Očekává se, že se stane všudypřítomným prvkem na pracovišti i v každodenním životě. Firmy budou muset podporovat zaměstnance ve vzdělávání a zapojit je do procesu zavádění umělé inteligence, aby se vyhnuly potenciálním rizikům pro svou pověst.

Pozornost si opět získává udržitelnost. Ačkoliv dynamika udržitelných opatření v kontextu světového dění slábne, směrnice EU o podávání zpráv podniků o udržitelnosti (CSRD) má za cíl tuto problematiku pozvednout a zajistit spravedlivé, transparentní, odpovědné a snadné reportování ze strany všech podniků.

Důraz bude kladen na uvěřitelnější komunikaci. V éře rychlého digitálního vývoje, jehož příkladem je představení funkce Threads společností Meta v roce 2023 a prudký nárůst filtrů s umělou inteligencí na TikToku, se firmy musí soustředit na uživatele a vytvářet obsah, který je uvěřitelný. 

V pořadí pátým klíčovým trendem je nerůst. Hnutí za omezení spotřeby a filozofii „méně je více“ zaznamenává výrazný vzestup, což dokazuje úspěch obchodů s módou z druhé ruky, jako je Vinted. Tento trend poukazuje na význam udržitelnosti v povědomí spotřebitelů.

„Rok 2024 má potenciál ovlivnit náš svět na mnoho let dopředu, vzhledem ke klíčovým volbám a rychlému vývoji v oblasti technologií a zdravotnictví. Změna, ačkoli je někdy složitá, je však základem příležitostí,“ říká Richard Jukes, globální výkonný ředitel společnosti Grayling, a doplňuje: „Report ‚Creating Advantage‘ společnosti Grayling nastiňuje, jak tyto změny využít; jak porozumět jejich specifikům a připravit se na jejich strategické zvládnutí. Budoucnost je plná příležitostí pro ty, kteří jsou připraveni je využít.“

Grayling ve svém reportu také upozorňuje na 10 novinek, které lze využít ke zlepšení komunikace. Například by se firmy měly zaobírat tím, jak oslovovat publikum z řad  algoritmů, aby jejich sdělení u uživatelů nezapadlo. K podpoře značky se vyplatí zapojit do komunikacezaměstnance. Zajímavé také je, že mladá generace stále více používají sociální sítě k vyhledávání či že v mediální sféře roste vliv společenských komentátorů

Celý report naleznete zde

-stk-