APRA zahájila rozšířenou certifikaci členských agentur

pondělí, 18. března 2024, 11:30 Aktuality, PR MediaGuru

Asociace Public Relations (APRA) odstartovala novou vlnu certifikací podle mezinárodního standardu CMS IV.

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Odborným seminářem, kterého se zúčastnilo několik desítek zástupců členských agentur, Asociace Public Relations (APRA) odstartovala novou vlnu certifikací podle mezinárodního standardu CMS IV. Všechny členské agentury APRA, které již v minulosti certifikaci absolvovaly, musí být podle stanov Asociace recertifikovány do konce roku 2025. Nové členské firmy pak mají na certifikaci 12 měsíců od vstupu.

„Certifikace vyžaduje, aby agentury měly správně nastavené procesy – od organizace práce přes etická pravidla komunikace až třeba po nové požadavky typu ESG,“ říká Jan Klíma, člen výkonné rady APRA odpovědný za oblast certifikace. „Díky tomu zadavatelé vědí, že certifikovaná agentura je pro něj spolehlivým partnerem, agenturám pak certifikace pomáhá k udržitelnému růstu byznysu.“

Globální metodiku certifikace CMS IV vytvořilo mezinárodní sdružení Public Relations asociací ICCO a jejím prováděním pověřilo rakouskou auditorskou společnost Agency Experts. V Česku bude certifikaci provádět speciálně vyškolený auditor Michal Vlasák, který má ze svého minulého působení velkou zkušenost s agenturní praxí. Řadu let vedl agenturu Havas PR a pět let působil také jako člen výkonné rady APRA.

První českou agenturou, která byla v rámci nového standardu certifikována, je PRAM Consulting

Členské agentury APRA jsou certifikovány od roku 2001. O dva roky později APRA přijala metodiku certifikace CMS (Consultancy Management Standard), používanou mezinárodním sdružením národních Public Relations asociací ICCO jako globálně platný systém certifikace kvalitativních standardů vztahujících se k řízení poradenských firem v oblasti public relations. Agentury certifikované podle nejnovější verze standardu pro řízení poradenství CMS IV musejí prokázat, že ve všech hlavních oblastech svého podnikání splňují kvalitativní a etické standardy, včetně nově zavedených oblastí jako je DEI (Diversity, Equity, and Inclusion) a ESG (Environmental, Social, and Governance).

-mav-